Италианският външен министър обвини Испания, че насърчава безконтролната имиграция
08.08.2018 | 13:30
econ.bg
Италианският външен министър обвини Испания, че насърчава безконтролната имиграция
Изказването му дойде, след като испанският външен министър Жозеп Борел даде интервю за германския ежедневник "Ханделсблат", в което обвини Италия, че прилага имиграционна политика във вреда на останалите държави от ЕС

Италианският вътрешен министър Матео Салвини обвини Испания, че "насърчава безконтролната имиграция", предаде "Ел Паис".

Изказването му дойде, след като испанският външен министър Жозеп Борел даде интервю за германския ежедневник "Ханделсблат", в което обвини Италия, че прилага имиграционна политика във вреда на останалите държави от ЕС.

"Италианският вътрешен министър Матео Салвини води политика за сметка не само на Испания, но за сметка на цяла Европа", подчерта Борел, имайки предвид отказа на Италия да дава достъп до пристанищата си на хуманитарни кораби, спасяващи мигранти от Средиземно море. Това решение доведе до повторно активизиране на пътя към Европа през западното Средиземноморие, като Испания се превърна в основна точка за достъп до континента.

"Ние няма да отговаряме на обиди от едно правителство и от един министър, които подкрепят безконтролната имиграция", каза Салвини. "Нашите притеснения са за сигурността, културата и идентичността на европейците", допълни той.

В интервюто Борел отбеляза, че Салвини провежда "брутална политика на изолация", която е насочила потоците от мигранти към други страни като Испания, и поиска "единна политика на ЕС, основана на солидарност, която да внесе ред в притока на мигранти".

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти