КЕВР ще има последната дума при сделки с дялове на електроразпределителни дружества
26.09.2018 | 11:45
econ.bg
КЕВР ще има последната дума при сделки с дялове на електроразпределителни дружества
Делян Добрев от ГЕРБ защити промените с аргумента, че Комисията не получава ново правомощие, а само се уточнява вече съществуващо положение. Красимир Янков от БСП подкрепи аргументите на ГЕРБ

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще бъде последна инстанция, която да одобрява сделки с дялове на дружества, осъществяващи пренос и разпределение на електрическа енергия и газ. Това решиха депутатите при окончателното приемане на промени в Закона за енергетиката, предаде БНР. Промяната е предизвикана от изненадващата за държавата сделка за ЧЕЗ с "Инерком", която така и не се случи. Поправките бяха предложение от Обединени патриоти още през февруари.

От ДПС се обявиха против промените. Според Рамадан Аталай това е намеса на държавата в частно-правни отношения:

Делян Добрев от ГЕРБ защити промените с аргумента, че Комисията не получава ново правомощие, а само се уточнява вече съществуващо положение. Красимир Янков от БСП подкрепи аргументите на ГЕРБ.

С промените в Закона за енергетиката се облекчава и режимът на изграждане на линейни енергийни обекти, предаде агенция "Фокус". Създава се и необходимата правна рамка по отношение на операторите на публично достъпни зарядни точки за зареждане на електрически превозни средства, която липсва в националното законодателство към настоящия момент.

Чрез новите изменения се отнема съществуващата допреди това възможност операторите на електропреносната и електроразпределителните мрежи да отказват достъп до тях поради влошаване на условията за снабдяване. Въвежда се задължението при отказ от присъединяване на нови потребители, операторите на електропреносната, електроразпределителната, газопреносната и газоразпределителните мрежа да мотивират писмено решението си.

 

link kisalt, link kisalt ve para kazan, short and earn money, Link kisaltma sitesi, short link, script indir, warez forum, shell indir, logsuz shell
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти