КНСБ: Няма да има съкращения в "Мини Марица-изток" поне до 2020 година
16.10.2018 | 17:30
econ.bg
КНСБ: Няма да има съкращения в "Мини Марица-изток" поне до 2020 година
"Енергийната система на страната не може да издържи без тази голяма енергийна мощност, заплашена е националната сигурност, затова не можем да позволим тя да спре да работи"коментира енергийният министър

Няма да има съкращения в "Мини Марица-изток" поне до 2020 година, съобщиха от КНСБ след среща с енергийния министър Теменужка Петкова. 

"Работи се за сигурността на енергийната система и запазване капацитета на държавното дружество", подчертала Петкова.

По думите й, и през тази година ще се намери финансовата схема за плащане на емисиите, дължими от ТЕЦ "Марица-изток" 2, въпреки завишената им цена. Това ще позволи на централата да продължи нормално работа и заявките към мините. Заради очакваната стабилизация поне през следващата и началото на 2020 година няма да има съкратени миньори, е обещала енергийният министър. 

Петкова е била категорична, че няма да се стигне до закриване или спиране на ТЕЦ-а.

"Енергийната система на страната не може да издържи без тази голяма енергийна мощност, заплашена е националната сигурност, затова не можем да позволим тя да спре да работи"коментира енергийният министър. 

Правителството вече преговаря с Европейската комисия за различни мерки за спасяване на една от най-големите ни енергийни мощности, като целта е да се намери дългосрочно спасение на ТЕЦ "Марица-изток", обявила министър Петкова. Тя е изразила увереност, че до края на ноември ще бъде налице дерогацията за енергийния гигант и тя ще бъде безсрочна: 

"Това ще даде нужната глътка въздух, за да се търси спасение". 

Петкова е обяснила, че целта на Европейския съюз по повод преминаването към нисковъглеродна икономика е постепенно да се достигне ниво от 32 на сто възобновяеми източници. 

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров е настоял за спешното приемане на енергийна стратегия до 2050 година. Според него в подхода си за спасяване на големите енергийни мощности България трябва да ползва чуждия опит и посочи този на Полша, където отделни региони от консуматори са се превърнали в производители на енергия, което е намалило напрежението върху енергийната система. 

PHP Scriptler , MKASPY shell indir , alfa shell indir , sadrazam indir , shell indir , shell indir , Atasehir kuaf Atasehir kuafor , Kumluca g

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти