КНСБ и работодатели правят стратегия за привличане на 150 хил. българи от Украйна и Молдова
26.09.2018 | 14:20
econ.bg
КНСБ и работодатели правят стратегия за привличане на 150 хил. българи от Украйна и Молдова
Демографският план ще бъде предложен на правителството до края на годината, каза Пламен Димитров

В следващите 3 до 5 години от Украйна и от Молдова да бъдат привлечени 150 хиляди работници от българската диаспора. Това е целта на разработвана от КНСБ и работодателски организации демографска програма. Така ще се запълни недостигът на работна ръка и ще се оживят западащи села, обясни президентът на КНСБ Пламен Димитров:

„Те нямат статут на граждани на България, това е част от програмата - да им дадем такъв статут по бързата процедура  и така нататък. Това ще реши системния  проблем на пазара на труда, тъй като 150 хиляди всъщност работни места в България остават незаети. Българи са – с българско самосъзнание, говорещи български и с български корен. Ангажиментът на местните власти е да се направи карта на изоставените селски къщи, да ги предоставим там, където всъщност е наоколо работното място, където бизнесът е картографирал“.

Демографският план ще бъде предложен на правителството до края на годината, каза Пламен Димитров. По изчисления на синдиката, планираното 10-процентно увеличение на заплатите в бюджетния сектор от догодина вече е недостатъчно, на фона на прогнозираното поскъпване на живота през идните месеци.

„Ние смятаме, че тези, които са под средната работна заплата, даже 1000 лева, във всички сектори трябва да получат между 15 и 20 процента увеличение вече. Да, цената на газа няма пряко влияние върху много стоки и услуги, има косвено влияние, но тя стимулира, калкулира и бута нагоре всички цени, за съжаление по-бързо, отколкото би ни се искало“.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти