Канада бърза да внесе законопроект за ратифициране на TPP
12.06.2018 | 10:40
econ.bg
Канада бърза да внесе законопроект за ратифициране на TPP
Канада се опитва да разшири пазара на стомана, след налагането на вносни мита в САЩ

Канада бърза да внесе законопроект за ратифициране на Търговското споразумение за тихоокеанско сътрудничество с десет тихоокеански страни, за да смекчи последствията от търговския конфликт със САЩ, съобщи министърът на международната търговия.

„Ратифицирането на споразумението е абсолютен приоритет и ние ще действаме бързо, за да внесем законопроекта преди парламентарната ваканция, която започва на 22 юни“, каза Франсоа-Филип Шампан пред Камарата на общините.

„Подписаното през март без САЩ споразумение трябва да влезе в сила 60 дни след своето ратифициране от поне шест от 11-те страни, участващи в него /Австралия, Бруней, Канада, Чили, Япония, Малайзия, Нова Зеландия, Перу, Сингапур и Виетнам/. За да се справи с протекционистичната политика на президента Доналд Тръмп, Отава разчита на това споразумение да отвори пазарите за канадските предприятия, отбеляза Шампан.

Миналата седмица Тръмп потвърди налагането на вносни мита на канадските стомана и алуминий и заплаши да се обърне и към автомобилния сектор, което повиши напрежението между двете страни. Канада е най-голям търговски партньор на САЩ и се бори да предоговори Споразумението за свободна търговия в Северна Америка, което я свързва с Мексико и САЩ от 1994г. и разчита на нови търговски съюзи, за да разгърне своите пазари.

 

 

 

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти