Китай предприема финансов контраудар срещу САЩ
07.10.2018 | 09:00
econ.bg
Китай предприема финансов контраудар срещу САЩ
В отговор за половин година Пекин намали вложенията в американските ценни книжа за 7,7 млрд. долара. Сега Китай смята да разпродаде американски облигации със срок за погасяване от 5, 10 и 10 години за общо 3 млрд долара

От следващата седмица Китай пристъпва към разпродажба на американски държавни облигации в размер на 3 милиарда долара, информира в. „Уол стрийт джърнъл”.

Това ще бъде сред най-големите разпродажби от 2004 г., а причина е подетата от САЩ търговска война с въвеждането на мита върху китайските стоки. Китай е най-големия външен кредитор на американската икономика. Централната банка на страната държи американски държавни облигации за един трилион долара или почти 20% от целия държавен дълг на Вашингтон, държан от външни купувачи. В същото време щетите за Китай от търговската война на САЩ му струват милиарди долари.

В отговор за половин година Пекин намали вложенията в американските ценни книжа за 7,7 млрд долара. Сега Китай смята да разпродаде американски облигации със срок за погасяване от 5, 10 и 10 години за общо 3 млрд долара. Финансистите се опасяват, че тома може да струва много на американската икономика.

Ако Китай продаде значителна част от американските дългови книжа, стойността им ще падне, а доходността рязко ще се повиши. Това автоматично ще вдигне цената на заимстванията за САЩ - и за компаниите, и за редовите потребители. Това вещае подкопаване на икономическия растеж. Пускането на дългови книжа ще стане за Белия дом по-губещо.

„Икономиката ще се разтресе от повсеместно високи лихвени проценти, което ще има мощен забавящ ефект”, пояснява Джеф Милс, главният инвестиционен стратег на американската PNC Financial Services Group.

 

MD5 CRACKER , SHA1 CRACKER , SHA256 CRACKER ,
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти