Лекарствен пазар за 20 млрд. долара се отваря за българските фирми
14.06.2018 | 15:30
econ.bg
Лекарствен пазар за 20 млрд. долара се отваря за българските фирми
Следващият месец предстои подписването на Меморандум за сътрудничество между Изпълнителната агенция по лекарствата и Държавния институт за контрол на лекарствените средства в Русия

„Русия е под санкции и няма възможност да изнася всичко, но здравеопазването ни върви нагоре и имаме 10% ръст по всички показатели. Търговският обмен между България и Русия възлиза на 3.5 млрд. щ.д. Въпреки това, с 10% нараства и отрицателното търговско салдо на Русия и това запазва предизвикателствата пред двустранните ни икономически отношения“, заяви Владимир Падалко, вицепрезидент на Търговско-промишлената палата на Руската Федерация, която е организатор на първия българо-руски форум „Медицина и фармация – 2018“, съвместно с Българо-руската търговско-промишлена палата. „Фармацията в Русия преживява промени и страната е готова да приеме опита на България, която има добър опит в разработките на лекарства. Надяваме се тази област на икономиката да стане първенец в нашите двустранни икономически отношения“, се казва в приветствие на посланика на Русия в България Анатолий Макаров да участниците във форума.

Над 70 представители на български и руски институции,  професионални и търговски асоциации и компании, както и фирми от Гърция и Македония  в областта на медицината, фармацията и санаторно-оздравителния туризъм участваха в събитието.

„Обемът на лекарствения пазар в Русия надхвърля 20 милиарда долара. Този пазар е по-голям от автомобилния. Една трета от него са държавни пари. Това са средства, които отиват за борба с диабета, онкологичните заболявания, туберкулоза, ХИВ“, каза д-р Виктор Дмитриев, генерален директор на Асоциацията на руските фармацевтични производители. Той посочи, че в тяхната асоциация над 50% от членовете са транснационални компании, които са изградили заводи на територията на Русия. „Чуждестранните инвеститори са вложили над 2 милиарда евро в строителството на нови заводски мощности в Русия.  Днес имаме цели нови клъстъри“, каза Дмитриев. В момента Русия напълно сама задоволява нуждите си от инсулин и дори е износител.  „По време на срещите ми в българското министерство на здравеопазването обсъдихме въпроса за доставката на инсулин в България“, разкри Виктор Дмитриев.

По време на форума стана ясно, че следващият месец предстои подписването на Меморандум за сътрудничество между Изпълнителната агенция по лекарствата и Държавния институт за контрол на лекарствените средства в Русия. Обхватът му ще засегне преди всичко GМP -сертификацията – частта от регулацията на фармацевтичния бизнес, свързана с правилата за добра производствена практика.  Това поясни доц. Асена Стоименова, оглавяваща Изпълнителната агенция по лекарствата. 

Участниците в кръглата маса обсъдиха и възможностите за улесняване на процедурата по признаването на руските дипломи на лекарите у България. „Повечето неща в учебните програми ни свързват, отколкото разделят. Добра идея е да се прави и обмяна на опит между специалистите. Отново имаме шанс за продължение на развитието на тези отношения в областта здравеопазване – медицина, наука и фармация“, коментира д-р Таня Андреева, председател на Център за социални и здравни политики и министър на здравеопазването от 2013 до 2014 г.

Форумът постави акцент и върху възстановителния и курортен сектор в България и Русия. Д-р Александър Алексиев, началник отделение за кардиологична рехабилитация  в Национална кардиологична болница представи възможностите, които предлага здравното заведение. 

„Ще сътрудничим за реализация на активна информационна кампания в руските региони, представяща всички предимства за възстановителен отдих на комплекс „Камчия“, заяви Юлия Вавилова, представител в България на Пермската Търговско-промишлена палата. По време на форума Лариса Карташова, президент на Пятигорската търговско-промишлена палата представи пред българските участници и възможностите за санаторно-курортно лечение в Северен Кавказ.

В рамките на форума бяха подписани протоколи за намерения и споразумения за сътрудничество, като от руска страна изразиха надежда до края на годината да се начертаят конкретни мерки за разширяване на обхвата на съвместните дейности между двете страни. 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти