Министър Павлова: Двойният стандарт при храните в ЕС е категорична дискриминация
30.04.2018 | 13:45
econ.bg
Министър Павлова: Двойният стандарт при храните в ЕС е категорична дискриминация
Проблемът с двойния стандарт при храните в ЕС е една от темите с най- висока заинтересованост за българите, затова и правителството, и Българското председателство полагат всички усилия за решаването му, подчерта Павлова

„Като родител, като потребител, като министър не мога да приема, че в млякото за нашите деца има в пъти по-малко калций, наполовина калий и наполовина по-малко фосфор. Какво мляко пият тогава нашите деца? И аргумент за двойния стандарт при храните в ЕС не може да е националният вкус!“

Това заяви министър Лиляна Павлова при откриването на международната конференция от календара на Българското председатество „Двойният стандарт при храните в ЕС – да поставим проблема на масата“, която се провежда днес под патронажа на министър-председателя на Република България Бойко Борисов. Организатор на форума е националният омбудсман Мая Манолова в партньорство с Министерство на земеделието, горите и храните, Министерство на икономиката и Министерство на здравеопазването.

Министър Павлова посочи още: „Днешният форум ни обединява в една обща кауза - да докажем още веднъж, че ЕС е съюз на равни и че не може да има разделение на втора категория потребители. Това равенство се изразява във всяко едно отношение, включително и в качеството на храните, които потребяваме ние и нашите деца“. Министър Павлова добави, че проучванията няма да се ограничат до храните, а ще се изследват всички останали стоки, които потребяваме -като козметика, препарилни препарати и др. Защото двойният стандарт се доказа.

„Фактите показват следното: 42 % от тестваните продукти у нас се продават на много по-висока цена в сравнение с аналозите им в Австрия, Италия, Германия и Чехия. Говорим за увеличения до 87% за една и съща стока! Това е нещо крайно недопустимо. Това е категорична дискриминация, това е абсурдно и недопустимо“, заяви министър Павлова.

Проблемът с двойния стандарт при храните в ЕС е една от темите с най- висока заинтересованост за българите, затова и Българското правителство, и Българското председателство полагат всички усилия за решаването му, подчерта министър Павлова. А целта е да няма второ качество стандарти и да не допускаме продуктите за България да бъдат на тройно по-високи цени. „Тези проблеми могат да бъдат решени със законодателната инициатива на Европейската комисия – „Новият търговски механизъм за потребителите“ и така по-скоро ще се сложи край на проблема „двоен стандарт“ като се въведе единно законодателство с единни стандарти и строги санкции“, каза още министър Павлова на международния форум. В него участие взеха също вицепремиерът Томислав Дончев, министрите Емил Караниколов, Румен Порожанов и Кирил Ананиев, заедно с близо 200 участници от Европа.

„В края на форума конференцията ще излезе със заключителен документ от името на Българското председателство и Европейската комисия, с който да направим категорична заявка за следващите стъпки за отстраняването на двойния стандарт. Вярвам, че ще се обединим около решенията в името на всички европейски потребители“, завърши министър Павлова изказването си при откриването на форума.

 

 

link kisalt, link kisalt ve para kazan, short and earn money, Link kisaltma sitesi, short link, script indir, warez forum, shell indir, logsuz shell
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти