Москва е готова да замрази с ОПЕК добива на петрол, обяви Путин
10.10.2016 | 17:05
econ.bg
Москва е готова да замрази с ОПЕК добива на петрол, обяви Путин
Според него евтиният петрол е предизвикал недостиг на инвестиции в енергийния сектор по цял свят, а това в един момент ще доведе до дефицит и нови "непредвидими скокове" в цените

Русия е готова да се присъедини към предложеното замразяване на добива на петрол от страните членки на ОПЕК, заяви президентът Владимир Путин на енергиен конгрес в Истанбул.

Според него евтиният петрол е предизвикал недостиг на инвестиции в енергийния сектор по цял свят, а това в един момент ще доведе до дефицит и нови "непредвидими скокове" в цените.

"Ето защо в сегашната ситуация смятаме, че замразяване или дори съкращаване на добива на петрол е вероятно единственото правилно решение за поддържане на стабилността в глобалния енергиен секор", цитира думите му агенция "Ройтерс".

"Русия е готова да се присъедини към съвместни мерки за таван на производството и призовава и други страни, добиващи петрол, да сторят същото."

Той изрази надежда, че формалното одобрение на договорката от Алжир през септември за нови квоти сред страните - членки на ОПЕК, ще стане факт на редовното им заседание през ноември.

През миналия месец руският добив скочи с почти 4%, след като през август достигна 11.11 млн. барела на ден – нов постсъветски рекорд.

Путин не каза на какво равнище страната му е готова да замрази добива. Преди седмици представители на руски петролни компании заявиха пред "Ройтерс", че нямат планове да намаляват или свиват производството.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти