Москва забранява сайтовете за търговия с биткойни
12.10.2017 | 15:55
econ.bg
Москва забранява сайтовете за търговия с биткойни
Криптовалутите са съмнителни инструменти за инвестиции, смята Централната банка

Русия ще блокира достъпа до уебсайтове за търговия, които предлагат криптовалути като биткойн. Това заяви първият подуправител на Руската централна банка Сергей Швецов, определяйки подобна търговия като “съмнителна“, съобщава „Ройтерс“.

Първоначално руските финансови органи третираха като незаконни всякакъв вид разплащателни средства, издавани от недържавни институции, обяснявайки, че те могат да бъдат използвани за пране на пари. 

На по-късен етап обаче властите приеха глобално процъфтяващия пазар на криптовалути, но поискаха или да могат да контролират оборота, или да ограничат достъпа до пазара. 

„Не можем да стоим настрана и да предоставим директен и лесен достъп до такива съмнителни инструменти на инвеститорите на дребно“, коментира Швецов.   

"Руската централна банка вижда нарастващ интерес към криптовалутите с оглед на високата възвращаемост от покупките на такива финансови инструменти. Виртуалните валути обаче постепенно се трансформират от средство за разплащане във високодоходни активи. Смятаме, че за гражданите и бизнеса използването на такива криптовалути като инвестиционно средство води до неоправдано високи рискове“, предупреди Швецов. 

Най-известната виртуална валута - биткойн, която се появи за пръв път през 2010 г., се търгува днес на ниво от около 4795 долара, поскъпвайки с близо 60% от неотдавнашното септемврийско дъно към 3620 долара. 

То беше достигнато за кратко, след като изпълнителният директор на американската банка JP Morgan Chase Джейми Дaйман описа тази криптовалута като “измама, която в крайна сметка ще се взриви“. 

Преди време Дайман влезе в челните заглавия на световната финансова преса, определяйки криптовалутата като ценови балон, който е по-лош дори от лудостта по луковиците на холандските лалета преди близо 400 години. 

Биткойнът поскъпна с 600% само в рамките на последните 12 месеца и с 1600% за 2 години. Известният икономист Кенет Рогоф отбеляза, че криптовалутата биткойн е най-раздутия ценови балон в настоящия финансов свят и на него не би трябвало да се гледа като голям инвестиционен залог за новите времена на финансовите технологии.

„Най-доброто ми предположение е, че в дългосрочен план финансовите технологии ще процъфтява, но въпреки това цената на биткойна ще се срине, тъй като държавите няма да толерират анонимните разплащания, които улесняват прането на пари и укриването на данъци“, прогнозира Рогоф.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти