Няма преливане на непречистени отпадъчни води по Черноморието
20.07.2018 | 13:30
econ.bg
Няма преливане на непречистени отпадъчни води по Черноморието
Според инж. Тонка Атанасова, директор на РИОСВ-Бургас, летовниците могат спокойно да се къпят в Черно море

Няма преливане и заустване на непречистени отпадъчни води в Черноморието, сочат проверките от началото на сезона. Това показват и последните съвместни проверки по плажовете в Слънчев бряг, Поморие и Несебър. Пречиствателните съоръжения там работят и са в техническа изправност. На място са били представители на Регионалната екологична инспекция в Бургас, Министерството на туризма и Регионалната здравна инспекция, съобщава Министерството на околната среда и водите на сайта си.

Според инж. Тонка Атанасова, директор на РИОСВ-Бургас, летовниците могат спокойно да се къпят в Черно море. Последните анализи от регионалната лаборатория в Бургас сочат, че няма превишения на нормите за заустване в Черно море в нито едно от съоръженията. РИОСВ в Бургас и Варна заедно с Басейнова дирекция "Черноморски район" са извършили над 63 проверки, с които са обследвани всички преместваеми обекти по схемите, съгласувани с Министерството на туризма. "Всички съоръжения са включени в канализационните системи на населените места и няма нерегламентирано отвеждане на отпадъчни води в Черно море", подчерта инж. Атанасова.

"Водата по българското Черноморие е чиста и туристите могат да се насладят пълноценно на почивката си. Днес отново го доказаха проверките, които направихме по крайбрежието", каза министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя припомни, че това е третата съвместна инспекция на Министерството на туризма и МОСВ за чистотата на ивиците.

Предстои също да се направи мониторинг дали одобрените от нея схеми за преместваеми и търговски обекти отговарят на фактическото положение на място.

Няма нерегламентирани отвеждания на отпадъчни води от временните преместваеми обекти на морските плажове на територията на съответните общини. Проверени са такива обекти в Равда-Слънчев бряг-Несебър, Поморие, Царево, Лозенец, Китен-Приморско, Созопол и Обзор-Бяла.

"От началото на сезона са извършени 84 проверки на водите за къпане", съобщи и директорът на РЗИ - Бургас, д-р Георги Паздеров. Проведени са 222 изследвания на проби от морската вода за къпане. На 83 плажа в област Бургас са определени 47 зони, които се следят и от които се вземат пробите. Тази година няма плажове със задоволително качество за разлика от 2017 г. С отлично качество сега са 48% от плажовете, а с добро – 52%, сочат изследванията на РЗИ.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти