Основни услуги на електронното управление ще стартират през 2010 г.
13.10.2009 | 17:33
Основни услуги на електронното управление ще стартират през 2010 г.
Заместник-министър Първан Русинов откри Форум по високите технологии

Развитието на високите технологии е възможност за постигане на по-висока конкурентоспособност и бърз икономически растеж, заяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Първан Русинов при откриването на Форум по високите технологии в София. В тази посока са и приоритетите на министерството в областта на информационните технологии и съобщенията.

В процес сме на изготвяне на Програма за широколентов интернет достъп. Разгръщането на тази инфраструктура ще бъде внимателно и последователно реализирано, така че да се осигури сто процента покритие в цялата страна до 2013 г. В работата по проекта министерството ще следва пазарните принципи и ще спазва стриктна фискална дисциплина, необходима в условия на криза. Ще насърчаваме и инвестициите на бизнеса, съобщи Русинов.

Развиването на електронно управление е доказан инструмент за ефективна администрация, качествени и достъпни услуги, прозрачност и намаляване на корупцията, каза заместник-министърът. Електронното управление ще стартира през 2010 година с основни услуги, посочи той.

Друг приоритет на министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е насърчаване на иновациите като доказан катализатор на икономиката. Развитието на суперкомпютърната система, с която държавата разполага, ще бъде насочено към реализация на проекти, решаващи проблеми на реалната икономика и подпомагане на взаимодействието между научните институти, университетите и бизнеса. През септември България се присъедини към Европейската инициатива PRACE и стана 19-та държава в Европа, която ще мобилизира своя технологичен и научен потенциал за проектиране и производство на високопроизводителни системи и софтуер за тяхното прилагане във всички сфери на обществения и икономически живот.

Приветствие към Форума изпрати министър-председателят Бойко Борисов. В него се изразява увереност, че дискусиите ще бъдат в помощ както на правителството, така и на академичната общност и на цялото общество, съобщи пресцентърът на МТИТС.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти