Отсрочка за новите правила за багаж в "Райън еър"
25.10.2017 | 14:20
econ.bg
Отсрочка за новите правила за багаж в "Райън еър"
По-малкият борден куфар и цените за чекиран влизат в сила от 15 януари

Новата политика на най-големия европейски нискотарифен превозвач "Райън еър" (Ryanair) за багажа, която трябваше да влезе в сила от 1 ноември, се отлага за 15 януари 2018 г. Това съобщиха от компанията, а мотивът е, че искат да дадат на клиентите си повече време да се запознаят с новите правила, а сега предстои голямото пътуване за коледните празници.

Новите правила за багажа на превозвача засягат и ръчните чанти, които се внасят на борда на самолета, и тези, които се оставят на гише за багажните отделения предварително. От 15 януари догодина всеки пасажер ще има право на 1 чанта ръчен багаж с размери 35см x 20см x 20см. По-голяма чанта с размери 55 см x 40 см x 20 см, която в момента е разрешено да бъде качена на борда на "Райън еър" ще пътува в багажното отделение безплатно. Право да се качат с две чанти на борда - всяка в рамките на посочените размери, от догодина ще имат само пътниците, които са платили допълнителна такса за приоритетно качване. Цената е 5 евро/5 паунда и се купува заедно с билета. Цената е малко по-висока, ако екстрата бъде купена по-късно, например при чекирането на пътника, но съществува и такава опция.

От 15 януари влизат в сила и новите изисквания на компанията за чекиран багаж. За да насърчи хората да пътуват с по-големи куфари, а не с ръчен багаж, от "Райън еър" свалят доста цените на услугата - от 35 евро/паунда на 25 евро/паунда. Увеличава се и допустимото тегло на този вид багаж - 15 на 20 килограма от 6 септември 2017 г.

От следващата година се въвежда и добавка от 10 евро/паунда за багажа при полетите на Великден, на Коледа и по дългите маршрути в някои периоди на пиково пътуване, става ясно още от съобщението на авиопревозвача.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти