Пекин отвърна на Тръмп с 25% мита върху стоки за 16 млрд. долара
08.08.2018 | 18:20
econ.bg
Пекин отвърна на Тръмп с 25% мита върху стоки за 16 млрд. долара
Новината дойде след съобщението от търговския представител на САЩ, че от 23 август се въвеждат 25-процентни мита върху още китайски стоки за 16 млрд. долара

Китай ще наложи допълнителни вносни мита в размер 25% върху стоки от Съединените щати на стойност 16 млрд. евро, съобщи "Ройтерс", като цитира министерството на търговията в Пекин.

Става въпрос за различни стоки като петролни продукти, автомобили, медицинско оборудване и други.

Новината дойде след съобщението от търговския представител на САЩ, че от 23 август се въвеждат 25-процентни мита върху още китайски стоки за 16 млрд. долара. "Това е много неразумна практика, оставила Китай без избор", написа още министерството на сайта си, имайки предвид последното решение на американската администрация, предаде агенцията.

Те се прибавят към вече въведени на 6 юли 25-процентни мита върху китайски стоки за 34 милиарда долара. Китай реагира с налагане на същите мита върху американски стоки на същата стойност. Окончателният списък за 25-процентни мита върху китайски стоки за общо 50 милиарда долара съдържа 279 артикула.

Днес бяха публикувани и първите данни за китайския износ, откакто китайските мита върху стоки на стойност 34 млрд. долара, въведени от САЩ, влязоха в сила на 6 юли.

Те сочат, че износът на Китай е нараснал повече, отколкото се очакваше - 12.2% на годишна основа. За сравнение - отчетеният ръст през юни е 11.2 на сто на годишна база. За този месец анализатори са посочили в анкета на "Ройтерс", че очакваният ръст е около 10%.

Същевременно китайският търговски излишък със САЩ за миналия месец е бил 28.09 млрд. долара и така се е свил спрямо юни с малко под около 900 млн. (през юни бе отбелязан рекордът от 28.97 млрд.).

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти