Повечето британци вече искат да останат в Евросъюза, сочи проучване
07.01.2019 | 13:55
econ.bg
Повечето британци вече искат да останат в Евросъюза, сочи проучване
Според резултатите, ако референдум за членството на Великобритания в ЕС се извърши сега, 46% ще гласуват за оставане, 39 на сто за напускане, а останалите не са решили, смятат да не гласуват или отказват да отговорят

Повечето британци желаят страната им да остане член са Европейския съюз, сочат резултати от проучване, цитирано от "Ройтерс".

Допитването на социологическата фирма YouGov сред 25 хил. души с право на глас, показва, че британците искат сами да вземат окончателното решение по въпроса. 

Според резултатите, ако референдум за членството на Великобритания в ЕС се извърши сега, 46% ще гласуват за оставане, 39 на сто за напускане, а останалите не са решили, смятат да не гласуват или отказват да отговорят. Когато хората, които още не са се определили, и тези, които отказват да отговорят, бъдат отстранени от извадката, се получава 54 срещу 46% в полза на оставането. 

Тези резултати са в съответствие с други допитвания през последните месеци, които показват дълбоко разделен електорат, в който мнението леко се е изместило в полза на оставане в ЕС. През 2016 г. британците гласуваха 52:48 в полза на напускането. Това допитване е поръчано от групата "Вот на народа", която поде кампания за свикване на втори референдум.

На този фон броят на британците, които получават гражданство на друга държава от ЕС, се е увеличил значително в навечерието на планираното напускане на Обединеното кралство през март, сочи допитване. 

През последните три години се наблюдава осезаемо нарастване на заявленията от британци за получаване на паспорти в Германия, Ирландия, Испания и Португалия.

Много британци са загрижени за бъдещето си и възможността да пътуват и работят в континентална Европа, докато резултатът от преговорите на Великобритания с ЕС за условията на нейното излизане от общността остава несигурен.

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти