Подписахме договора за създаване на Европейски механизъм за стабилност*

02.03.2012 | 11:35
по статията работи: Ралица Стоянова
Ще прилагаме договора до членството ни в еврозоната. Няма да изравняваме данъците си с останалите страни
Подписахме договора за създаване на Европейски механизъм за стабилност*

Договорът за стабилност, координация и управление в Икономическия и валутен съюз (ИВС) беше подписан на церемония в Брюксел, където заседава Европейският съвет. Министър-председателят Бойко Борисов подписа договора от името на България. Това съобщават от правителствената информационна служба.

Договорът има за цел създаване на Европейски механизъм за стабилност (ЕМС).

Страната ни се присъединява към договора при условията на последваща ратификация и с декларация, че ще го прилага преди членството на страната ни в еврозоната, изключвайки дял ІV, който се отнася до координацията на икономическите политики.

България ще прилага разпоредбите на Дял ІІІ, който препотвърждава Маастрихтските критерии за фискална дисциплина, тоест постигане на балансиран бюджет или бюджетен излишък, структурен дефицит до 1% от БВП при съотношение на брутния държавен дълг към БВП под 60 на сто.

Договорът за стабилност, координация и управление цели укрепване на икономическия стълб в ИВС. С него се утвърждават принципите, следвани от България, за поддържане на строга бюджетна дисциплина и макро финансова стабилност. Той отразява и позицията на страната за гарантиране на правото на държавите-членки да следват самостоятелна данъчна политика. 

"Категорично съм съгласен с позицията, че България трябва да се присъедини към фискалния пакт на ЕС" - така президентът Росен Плевнелиев коментира подписването на договора. Държавният глава посочи, че ако България иска да се развива, тя трябва да се интегрира. Изолацията никога не е била в интерес на страната ни. Плевнелиев каза, че когато една страна е интегрирана във фискалния пакт и участва във взимането на решението за бъдещето на Европа, е много по-адекватна да защити националния интерес, отколкото ако е изолирана.

Президентът изрази удовлетворение, че националната позиция е защитена с допълнителна декларация, според която остават в сила ниските данъци в България и свободата на отделните държави да правят своята данъчна политика.

Същевременно Великобритания и Чехия решиха да не подписват фискалното споразумение. По правило е нужна ратификацията на 12 от 17 членки на еврозоната, за да влезе документът в сила. Държавите, които са все още в процес на икономическа интеграция, ще бъдат обвързани при финализирането на валутите си или при изрично желание – в по-ранен етап.

Ирландия също може да се окаже противник на споразумението. Тя планира да проведе референдум, който да определи дали ще бъде страна по него. Ирландският финансов министър казва, че резултатът от референдума ще е своебразен вот от страна на нацията за оставане или напускане на евровалутния блок.

Във Франция пък кандидатът за президент на социалистите – Франсоа Холанд, настоява за нови преговори около пакта.

ЕМС ще бъде международна финансова институция със седалище в Люксембург, която при необходимост ще подкрепя държавите от еврозоната с цел запазване на финансовата стабилност. Планира се механизмът да започне да функционира през юли 2012 г.

Всички държави членки от еврозоната ще бъдат членове на ЕМС. Държави членки извън еврозоната също могат да участват в дейностите по подкрепа на стабилността.

ЕМС ще разполага с широка гама от инструменти. Той ще бъде в състояние да отпуска заеми на своите членове, да предоставя превантивна финансова помощ, да закупува облигации на държавите членки  бенефициери на първичните и вторичните пазари и да осигурява заеми за рекапитализация на финансови институции. Решенията за предоставяне на подкрепа за стабилност се вземат по взаимно съгласие. От друга страна, в случай че от спешното приемане на решение за предоставяне на помощ зависи запазването на икономическата или финансовата стабилност на еврозоната, решенията могат да се вземат с квалифицирано мнозинство от 85 % от подадените гласове.

*Информацията е допълнена в 14.10 часа

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 08.05   1559 г. – В Англия е приет Актът за супремацията, с който кралица Елизабет I става глава на Англиканската църква. 1794 г. – По време на Якобинска диктатура, за...