Почти 20 на сто от хората с ТЕЛК губят права и подкрепа от новата наредба
18.02.2019 | 17:00
econ.bg
Почти 20 на сто от хората с ТЕЛК губят права и подкрепа от новата наредба
Новата Наредба за медицинската експертиза ощетява близо 20 на сто от хората с досегашна степен на ТЕЛК – което е над 6700 души, около 66% запазват намалената си работоспособност, а 14,5% увеличават степента си

Новата Наредба за медицинската експертиза ощетява близо 20 на сто от хората с досегашна степен на ТЕЛК – което е над 6700 души, около 66% запазват намалената си работоспособност, а 14,5% увеличават степента си. 

4,7 на сто изцяло са изпаднали от групата на хора с трайни увеждания и изцяло са загубили права за финансова подкрепа, пенсии и т.н. При децата картината е сходна, отбеляза в интервю пред Радио София Васил Долапчиев, председател на УС на Съюза на слепите в България.

Национално представителните организации на хората с увреждания, изпращат свое становище до министъра на здравеопазването с цитиране и анализиране на данните и предлагат два варианта за решаване на проблемите.

Новата методика няма да повлияе на фалшивите експертизи, защото онзи, решил да измами системата, той е решил проблема генерално - с безсрочен ТЕЛК, коментира Долапчиев.

Представителните организации имат забележки и към Закона за хората с увреждания, който по думите им, беше създаден с невероятна скорост и това се отрази на качеството му. По този въпрос дори търсят среща в министър-председателя.

Няма нужда от нов закон, а от пресмятане и правилно финансиране – отбеляза Петър Велчев от Съюза на военноинвалидите. Членовете на тази организация са изпуснати в закона и ще поискат оставката на социалния министър, ако това не се поправи.

По думите на Васил Долапчиев, първият дефект на този закон е че финансовата подкрепа се ползва не по постоянен адрес, а по настоящ и всички български граждани с двойно гражданство, които живеят в чужбина и ползват права, са се оказали извън системата. Вторият проблем е, че лица с една и съща степен на увреждане получават различна степен на подкрепа, в зависимост от дохода.

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти