Президентът Радев изказа тревога от масовото изтребване на здрави животни
16.07.2018 | 17:15
econ.bg
Президентът Радев изказа тревога от масовото изтребване на здрави животни
Той настоява изпълнителната власт да даде отговор "защо животновъдите не бяха информирани детайлно и предварително, за да бъдат убедени в предприетите мерки, както и в гарантирането на интересите им"

Президентът Румен Радев изрази тревога от действията на кабинета по ликвидирането на огнищата от чума по дребните преживни животни в Странджа. Той настоява изпълнителната власт да отговори и занапред ли масовото изтребление на здрави животни ще е единствената мярка за овладяване на подобни кризи.

Той настоява изпълнителната власт да даде отговор "защо животновъдите не бяха информирани детайлно и предварително, за да бъдат убедени в предприетите мерки, както и в гарантирането на интересите им".

За съжаление, гневът на пострадалите стопани и на хора в цялата страна е вече налице, пише държавният глава.

Той пита защо не бяха предприети превантивни мерки като налагане на карантина и наблюдение и защо се пренебрегва ваксинирането.

За пореден път се поставя въпросът за надеждността на оградата по границата, се казва в изявлението на държавния глава.

Той настоява материалните щети от болестта да бъдат адекватно компенсирани. "Възстановяването на качеството на стадата и психологическата травма от унищожаването на животните изискват време. То трябва да бъде използвано от правителството за подкрепа на засегнатите стопани, за да възстановят поминъка си и най-вече за разумни действия за предотвратяване на подобни кризи в бъдеще", препоръчва президентът.

Националната овцевъдна и козевъдна асоциация свиква протест пред Министерския съвет като едно от исканията е ощетените стопани да бъдат компенсирани по пазарни цени, което според тях означава между 200 и 1000 лв. на животно.

На пресконференция вчера директорът на Националната агенция по безопасност на храните Дамян Илиев поясни, че стопаните не са били предупредени, за да се избегне укриване или продажба на животните, а и европейските, и българските правила задължават ветеринарните власти да унищожат всички животни в засегнатата от болестта зона. Компенсацията ще е поне 190 лв. на животно, обеща преди ден земеделският министър Румен Порожанов. За породисти животни ще се плащат 240 лв.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти