Президентът наложи вето на Закона за горите*

16.06.2012 | 15:38
по статията работи: Петър Чернев
Според Плевнелиев документът е бил приет при дефицит на диалог. Найденов: Получихме си наказанието за този опит да направим това добро
Президентът наложи вето на Закона за горите*

Президентът Росен Плевнелиев наложи вето върху Закона за горите. Това съобщиха от прессекретариата на президента. Сред мотивите, с които той връща за ново разглеждане приетите на 13 юни спорни промени, са :

Законът създава основателни съмнения за несъответствие с основните начала на Конституцията и правата на гражданите, за противоречие с правото на Европейския съюз и за небалансирани решения, които ще ни изправят пред непоправими последици за околната среда.

Реакцията на българските граждани срещу част от разпоредбите на приетия закон показва, че в българското общество не е постигнато съгласие относно правилата за ползването, стопанисването и упражняване на правото на собственост върху земеделски земи и гори. Според Плевнелиев тя е оправдана "като се има предвид дефицитът на диалог, при който протече неговото приемане (Закона за горите - бел.ред.)". В информацията се допълва, че налагането на едностранни решения няма да кумулира доверие, нито да доведе до целените със закона резултати.

"Трябва да се осигури потенциал на планинските райони да се развиват наравно с другите. Туризмът, и в частност зимният туризъм, е една от малкото възможности за хората от тези райони да имат препитание и да остават по родните си места. Българската природа дава уникалния шанс на страната ни да се превърне в център на ски-туризма в региона, който не бива да се пропилява". Това се посочва още в мотивите, с които се налага вето на спорния документ.

"Получихме си наказанието за този опит да направим това добро. Причината за тази поправка не е Цеко Минев, а тези общини, които можеха в това да видят алтернатива за развитие, за просперитет. Заради пасивността, заявявам и от името на правителството – ние с този закон повече няма да се занимаваме". Това заяви на брифинг в Министерството на земеделието и храните ресорният министър д-р Мирослав Найденов, предаде Агенция „Фокус”.

Факт е ветото, наложено от президента, Законът за горите се връща в Народното събрание и ще мине нова процедура по второ четене, член по член. Това стана ясно още днес.

Найденов коментира още: "Нашите мотиви бяха ясни. Искахме - с тази промяна да дадем възможност за развитие на малките общини, за алтернатива на заетост в тези общини, за възможност на младото поколение за по-достъпни съоръжения за зимен спорт. Останахме неразбрани от една част от обществото. Другата част обаче са питали какво прави по региони властта, за да насърчи инвестициите. След такава реакция, няма как да не се съобразим. Нека депутатите да решат кое е най-правилно".

"Ветото е още един шанс да се постигне най-доброто в горския сектор за България и нейните граждани". Това заяви премиерът Бойко Борисов по повод ветото, което президентът Плевнелиев. В изявлението на министър председателя се припомня как той "следвайки интересите на гражданите и с грижа за опазването на  българската природа лично се ангажирах с политическите решения за отмяна на закона за ГМО и АКТА, за отказ от изграждането на петролопровода Бургас - Александруполис, на АЕЦ Белене, на проучванията и добива на шистов газ на територията на страната".

Борисов винаги настоявал и за стриктно съобразяване със законите при изграждането на жизненоважните за страната ни инфраструктурни обекти. Той призова народните представители да разгледат и проведат по всеки член от Закона за горите задълбочено обществено обсъждане и да гласуват, като вземат предвид становищата на общините, екологичните организации и всички заинтересовани страни в този процес.

Повече от два часа разговаряха вчера премиерът Бойко Борисов с протестиращите срещу измененията в Закона за горите. Това разкри земеделският министър Мирослав Найденов, който основно водеше преговорите с природозащитниците. По време на срещата е било постигнато споразумение по 3 от всички 4 точки.

По-рано вчера стана ясно, че с цел гарантиране на обществения интерес премиерът е обещал, че ще наложи временно забрана да бъде публикуван проектозаконът за горите в Държавен вестник. Президентската институция ще чуе всеки и след това ще формираме своята позиция. Конституцията ми е дала ясни срокове. В рамките на тези срокове аз ще се произнеса. Това заяви от своя президентът Росен Плевнелиев пред журналисти в Белград.

Въпреки уж постигнатите договорености, Орлов мост снощи отново беше блокиран. Впоследствие хилядите демонстранти се насочиха към Президентството и БНБ, където ги очакваха стотици полицаи и жандармерия. След като достигнаха до района на Президентството, протестиращите се върнаха обратно към Орлов мост. В опитите си да не допуснат блокиране на движението, служителите на реда неколкократно организираха кордони, но в крайна сметка тълпата успя да достигне до Орлов мост и за около 45 минути блокира булевард "Евлоги Георгиев".

Бъдещето на протестите е неясно.

Събитието в социалната мрежа Facebook, което беше наречено първоначално "Блокирай Орлов Мост IV", вече носи името "Днес ПРАЗНУВАМЕ на Орлов мост IV :)". В описанието е записано: "Президентът Плевнелиев върна закона по принцип, а не само определени членове...  Днес празнуваме, после блокираме Народното събрание!".

Впоследствие инициативен граждански комитет "Да спрем екологичния рекет" разпространи до медиите съобщение, че граждани от Банско и Разлог излизат на протест под надслов „Да спрем екологичния рекет” в неделя, 17 юни, от 13:00 часа, в Симитли, на разклона на Банско.

В съобщението, което беше цитирано от Агенция "Фокус", четем: "С тези си действия настояваме правителството да не се поддава на рекета на екоактивистите от жълтите павета. Действията ни са предупредителни, но заявяваме, че ако в понеделник правителството се поддаде на натиска на екоактивисти и отново спре инвестиционните проекти в планинските общини, от наша страна ще последва поетапна блокада на E-79". 

*Информацията е актуализирана в 18.08 ч.

Оцени статията:
5.00/3
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 14.03   1492 г. – Испанската кралица Изабела заповядва да бъдат експулсирани 150 000 евреи, в случай че не приемат християнството. 1697 г. – Последният свободен град...