През май производството остава на равнището от преди година
09.07.2018 | 13:00
econ.bg
През май производството остава на равнището от преди година
В енергетиката статистиците отчитат спад както за месеца, така и спрямо миналата година

Промишленото производство нараства през май с 1.8% спрямо април, но остава на същото равнище спрямо май 2017 г., съобщи Националният статистически институт.

За месец ръстът на производството в преработващата промишленост е с 2.6%, а в добивната промишленост - с 0.8%. В производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ статистиците отчитат спад от 0.4%.

За месец най-съществено нараства ремонтът и инсталирането на машини и оборудване - с 11.5%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 9.4%, на напитки - със 7.4%, на мебели - със 7.3%, на тютюневи изделия - с 6.6%.

Най-значителен е спадът при производството на превозни средства, без автомобили - с 5.3%, на машини и оборудване с общо и специално предназначение - с 4.2%, на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 2.2%, на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 2.1%.

Сравнението с май 2017 г. показва, че нарастване на производството има само в преработващата промишленост - с 0.7%, докато в добивната има спад с 8.2%, а в енергетиката - с 6.0%.

За година производството на превозни средства, без автомобили нараства с 25.3%, производството на

автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 18.9%, ремонтът и инсталирането на машини и оборудване - с 13.9%, производството на изделия от каучук и пластмаси и производството на електрически съоръжения - по 12.1%.

Най-голямо е намалението при производството на тютюневи изделия - с 21.2%, на метални изделия, без машини и оборудване - с 10.3%, на дървен материал и изделия от него, без мебели и производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение - по 9.8%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - със 7.7%.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти