Проблем със заплатите в Селскостопанската академия

17.09.2012 | 12:21
по статията работи: Теодора Пенева
Новият председател е открил нередности при управляването на средствата
Проблем със заплатите в Селскостопанската академия

 

Селскостопанските институти у нас страдат от перманентна липса на средства. Това стана ясно от днешните разговори в предаването "Преди всички" на БНР.

Експертите от Института по почвознание "Никола Пушкаров", базиран в София, не са получавали заплати от месец и половина, каза доц. Радка Кънчева. Тя приема това като лично отношение.

"Защо точно на нашия институт не е дадено? Приемаме това като отношение към един от най-големите институти в страната", заяви доц. Кънчева.

Тя добави, че поради липсата на пари за отопление в института са въвели т. нар. "дистанционно работно място". Научните работници извършват дейността си от вкъщи, като се събират веднъж седмично по групи.

Според доцента Министерството на земеделието и храните (МЗХ) се отнася към Селскостопанската академия (ССА) "като към доведено дете и се държи като мащеха". От "Никола Пушкаров" предлагат да се стартират проекти между институтите, което ще ги обедини още повече.

За ниски заплати разказа и доц. Цветана Ковачева от Института по аграрна икономика, също в столицата. По думите ѝ един асистент получава 400 лв. месечно възнаграждение в началото на кариерата си и 640 лв. - в края ѝ. Освен това се чувства застаряване на персонала.

От своя страна председателят на ССА проф. Петър Славейков призова за прозрачност в дейността на Академията.

По думите му бюджетът за 2012 г. е намален с около 5 млн. лева в сравнение с този за 2011 г. От 2008 г. насам не са повишавани заплати в ССА, "а парите са били с 10 млн. лева повече", каза професорът.

Славейков, който е начело на и земеделската институция от началото на този юли насам, информира, че е установил безразборно харчене на средства по всички направления, откакто е председател.

Той обясни: "Пропуснатите ползи само по един договор, например, са по 1 млн. лв. на година. Запознах профсъюзите с един такъв договор и те останаха много учудени. Искам да има прозрачност".

Първата стъпка, смята шефът на ССА, е подобряване на финансовото състояние. Втората – оптимизация на разходите, а третата – повишаване на приходите. Професорът каза, че не може да поеме ангажимент да реши проблемите на Академията за два месеца, но до една година тя ще изглежда по различен начин.

"Надявам се на подкрепата на колегите", заключи Петър Славейков.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 18.03   37 г. – Римският сенат анулира завещанието на Тиберий и обявява Калигула за император. 731 г. – Започва понтификатът на папа Григорий III. 922 г. –...