Програмата за покупки на активи на ЕЦБ няма за цел да контролира курсa на еврото
24.01.2018 | 15:15
econ.bg
Програмата за покупки на активи на ЕЦБ няма за цел да контролира курсa на еврото
Във вторник еврото поскъпва с 0,36% към нов 3-годишен връх около 1,2344 долара - най-високо негово ниво от декември 2014 година

Движенията във валутния курс на еврото са страничен ефект, а не цел на програмата за покупки на активи на Европейската централна банка (ЕЦБ), посочи президентът на ЕЦБ Марио Драги в писмо до членовете на Европейския парламент (ЕП), цитиран от "Ройтерс".

„Докато покупките на активи по програмата, известна като "количествени улеснения", са като цяло ефективни по отношение на облекчаване на условията за финансиране и за подпомагане на икономическото възстановяване чрез заеми за фирмите и домакинствата, тези покупки не доведоха до "статистически значими" движения на валутния курс на еврото", коментира Драги.

В рамките на последните шест месеца еврото поскъпна с близо 6% спрямо американския долар и това накара някои от централните банкери в рамките на еврозоната да изразят притеснения по отношение на негативните ефекти от това възходящо движение на единната валута.

Чрез днешното си писмо обаче Марио Драги подсказва, че той не е сериозно притеснен от поскъпването на еврото.

Във вторник еврото поскъпва с 0,36% към нов 3-годишен връх около 1,2344 долара - най-високо негово ниво от декември 2014 година.

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти