Производителите на розов цвят ще получат помощ от държавата
21.05.2018 | 11:00
econ.bg
Производителите на розов цвят ще получат помощ от държавата
Не е възможна законодателна мярка за минимална изкупна цена за розов цвят, но производството на маслодайна роза трябва да се регламентира откъм качество, коментира земеделският министър Румен Порожанов

Не е възможна законодателна мярка за минимална изкупна цена за розов цвят, но производството на маслодайна роза трябва да се регламентира откъм качество и отношение между производители и дестилерии. Това коментира земеделският министър Румен Порожанов пред БНТ по повод протестите на розопроизводителите срещу ниската изкупна цена - 1.3 лв. при 4-6 лв. в предишни години.

По думите му проблемът е в свръхпроизводството този сезон и липсата на капацитет в розоворните. "Розопроизводството е разпростряно на над 40 000 дка, като очакваното количество е над 16 000 тона розов цвят. Това надхвърля капацитета на розоварните, които трябва да го преработят", поясни Порожанов и добави, че чисто климатичните условия тази седмица са фактор за това.

Според него в момента дестилериите изкупуват над 150% от дневния си капацитет, а много от розовия цвят не се преработва, защото губи качествата си, ако не бъде обработен възможно най-бързо", каза министърът. "Всеки производител има договори с големи купувачи от парфюмерийната промишленост. Един килограм розово масло се получава от около 3-3.5 тона розов цвят" уточни той.

Друг проблем е големият брой земеделци, които нямат договори с дестилерии и не са регистрирани като земеделски стопани. Розопроизводителите край Стрелча продължават с протестите, въпреки уверенията за решаване на кризата с цената на маслодайната роза

"Дестилериите са между 30-40, а няколко имат налични количества розово масло и не са отворили за преработка тази година", отбеляза Порожанов. Министърът заяви, че ще се одобри помощ за регистрираните производители - в момента министерството прави разчети и очакванията са помощтна да е малко под 1 лв. на декар.

"Трябва да се реграментира производството, да се сертифицират производителите, да се гарантира качеството на маслото и да се регламентират и отношенията между дестилериите и розопроизводителите", каза той.

Розопроизводителите край Стрелча продължават с протестите, въпреки уверенията за решаване на кризата с цената на маслодайната роза, съобщи БНТ.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти