Прокуратурата отхвърли сигнала на БСП срещу концесията на летище София
07.11.2018 | 17:00
econ.bg
Прокуратурата отхвърли сигнала на БСП срещу концесията на летище София
Прокуратурата се позовава на Закона за концесиите, според който решенията на Министерския съвет по този закон не подлежат на обжалване

Прокуратурата отхвърли сигнала на депутатите от БСП, с който бе поискано от държавното обвинение да протестира пред съда решението за концесиониране на летище София. Прокуратурата се позовава на Закона за концесиите, според който решенията на Министерския съвет по този закон не подлежат на обжалване. А решенията на министъра на транспорта се обжалват пред Комисията за защита на конкуренцията, но в 10-дневен срок, който е изтекъл.

Утре депутатите от БСП ще внесат в пленарната зала за обсъждане промени в Закона за концесиите, според които предприятия със стратегическо значение за националната сигурност, фигуриращи в забранителния за приватизация списък, да не могат да се отдават на концесия, съобщиха от ПГ на БСП. Проектопромените били внесени преди два месеца, но тъй като досега не са били разпределени за разглеждане в съответните комисии, депутатите имат право да ги представят директно в пленарната зала и ще направят това утре, обясниха от левицата.

На 10 октомври т.г. до главния прокурор е постъпил сигнал от Корнелия Нинова, Филип Попов, Жельо Бойчев, Крум Зарков, Георги Свиленски и Елена Йончева с искане до прокуратурата да бъде внесен протест до компетентния съд за отмяна на решение на Министерския съвет и решения на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията. В сигнала е посочено, че издадените във връзка с процедурата Решение от 29.06.2018 г. на Министерския съвет и решенията от 2 юли и от 3 октомври 2018 г. на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията са унищожаеми административни актове и подлежат на отмяна поради незаконосъобразност.

Върховната административна прокуратура обаче смята, че не е налице законово основание

за намеса на прокуратурата по реда на надзора за законност, по следните съображения, се казва в съобщението на институцията:

- Съгласно разпоредбата на чл. 156, ал. 5 от Закона за концесиите, не подлежат на обжалване решенията по този закон, приети от Министерския съвет, каквото е решение №431 от 29.06.2018 г. на Министерския съвет;

- А съгласно разпоредбата на чл. 157 ал.1 т.1 също от Закона за концесиите решенията на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията се оспорват пред Комисията за защита на конкуренцията в 10-дневен срок от публикуването в Националния концесионен регистър на обявлението за откриване на процедурата.

Десетдневният срок е изтекъл и за двете решения на министъра на транспорта, заявява прокуратурата.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти