Руската централна банка опроверга съобщенията за кражба на 2 милиарда рубли
03.12.2016 | 15:45
econ.bg
Руската централна банка опроверга съобщенията за кражба на 2 милиарда рубли
За кражбата информира телевизия Си Ен Ен, която цитира заместник-началника на Главното управление по сигурността и защитата на информацията Артьом Сичев

Руската централна банка опроверга информациите за кражба на 2 милиарда рубли (31 милиона долара) от хакери. Според банката съобщенията за източването на отговарят на действителността. 

За кражбата информира телевизия Си Ен Ен, която цитира заместник-началника на Главното управление по сигурността и защитата на информацията Артьом Сичев. 

Сичев обаче заяви, че това са общите липси от престъпна дейност. В представения Обзор за финансовата стабилност става дума за загубите, които търговските банки са понесли от хакерски атаки за цялата 2016 година. 

Според него  сумата е малка на фона на мащаба на страната. 

По-рано излезе съобщение, че хакери са откраднали повече от 2 милиарда рубли  от сметки в Руската централна банка. Служител на банката съобщи, че хакерите са се опитали да отмъкнат около два пъти и половина повече пари.

Освен това, Русия съобщи по-рано, че е разкрила заговор на чуждестранни шпионски служби за предизвикване на хаос в банковата система на страната. Това трябвало да стане чрез координирана вълна от хакерски атаки и лъжливи съобщения в социалните медии за предстоящи банкови фалити.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти