САЩ не виждат възможност за търговска сделка с Лондон при сегашния план за Брекзит
03.01.2019 | 13:00
econ.bg
САЩ не виждат възможност за търговска сделка с Лондон при сегашния план за Брекзит
През декември Мей бе принудена да отложи гласуването на сделката в парламента заради недостатъчна подкрепа. Сега се очаква вотът да се състои в средата на януари

Нова търговска сделка между Лондон и Вашингтон не изглежда възможна при сегашния проект за споразумение за Брекзит с Брюксел, предупреди посланикът на САЩ в Лондон, цитиран от EurActiv. "Все още минаваме през етапите на взимането на решение накъде точно върви страната", заяви Уди Джонсън пред Би Би Си.

Попитан дали търговска сделка между САЩ и Обединеното кралство е възможна при сегашните условия на проектоспоразумението, Джонсън добави, че договорките на Лондон с Брюксел за Брекзит изглежда изключват възможността за отделна сделка с Вашингтон. "Не изглежда, че ще е възможно", добави той.

Неговият коментар е поредният удар за британския премиер Тереза Мей, която настоява, че Великобритания ще може да сключва нови и по-изгодни търговски споразумения без ЕС. Британският лидер освен това твърди, че нейните екипи усилено договарят нови търговски сделки с големи партньори като САЩ.

През ноември Тръмп предупреди, че сделката на Мей с ЕС може да попречи на търговскотото споразумение между САЩ и Великобритания, ако бъде приета.

В коментарите си пред Би Би Си американският посланик каза още, че Великобритания се нуждае от лидерство. "Бях в Уелс, бях в Ирландия и Шотландия, а също и в Англия и усещам, че страната се нуждае от лидерство."

През декември Мей бе принудена да отложи гласуването на сделката в парламента заради недостатъчна подкрепа. Сега се очаква вотът да се състои в средата на януари.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти