САЩ ще направят всичко по силите си, за да спрат "Северен поток 2", обяви Помпео
13.02.2019 | 13:55
econ.bg
САЩ ще направят всичко по силите си, за да спрат "Северен поток 2", обяви Помпео
Помпео е на обиколка в страни от Източна Европа, а целта му е не само да блокира работата по "Северен поток" 2, но и да убеди "партньорите" си да се откажат от участие в Турски поток

Открита война срещу проекта "Северен поток" 2 обяви при визитата си в Полша американският държавен секретар Майк Помпео. САЩ отдавна се опитват да убедят европейските участници в газопровода да се откажат от проекта, а вчера Помпео обяви, че Вашингтон ще направи всичко по силите си, за да спре проекта. Газопроводът между Русия и Германия стана причина за размяна на остри реплики между президента Доналд Тръмп и канцлера Ангела Меркел. Миналата седмица Берлин извоюва своеобразна победа, след като постигна споразумение със Франция, което позволява газопроводът да остане извън блокираща директива на ЕС.

Помпео е на обиколка в страни от Източна Европа, а целта му е не само да блокира работата по "Северен поток" 2, но и да убеди "партньорите" си да се откажат от участие в Турски поток.

Изказването на държавния секретар от Варшава идва малко след като Германия се опита да постигне компромис по газовата тема. Берлин обеща да започне да внася през следващите години втечнен природен газ от САЩ, като преди това изгради съответната инфраструктура. Помпео обаче показа, че Вашингтон не приема подадената ръка. Газопроводът "Северен поток 2", чието строителство започна миналата година, "насочва пари" към Русия и едновременно с това вреди на Европа, заяви държавният секретар на съвместна пресконференция във Варшава с полския министър на външните работи Яцек Чапутович.

Президентът Тръмп бе много ясен по въпроса, че Съединените щати ще направят всичко, което зависи от тях, европейската сигурност да бъде на първи план, що се отнася до енергийните решения, каза Помпео, попитан дали Вашингтон обмисля санкции срещу "Северен поток 2".

Очаквано, Полша подкрепи американската позиция. Ние споделяме гледната точка, че проектът "Северен поток 2" не служи на енергийната сигурност на Европа, смятаме го за неудачен и дори за вреден проект за енергийната сигурност на континента, каза полският външен министър.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти