Саудитските жени могат да имат собствен бизнес без мъжки надзор
19.02.2018 | 12:40
econ.bg
Саудитските жени могат да имат собствен бизнес без мъжки надзор
В системата за настойничество на Саудитска Арабия жените трябва да представят доказателства за разрешение от мъжки "настойник" - обикновено съпруг, баща или брат

Жените в Саудитска Арабия вече могат да се захващат със собствен бизнес без съгласието на съпруг или роднина, тъй като кралството се стреми да разшири бързо развиващия се частен сектор. Промяната в политиката, обявена от саудитското правителство в четвъртък, също бележи важна стъпка встрани от стриктната система за настойничество, управлявала страната от десетилетия насам, съобщиха АФП и БГНЕС.

"Сега жените могат да започнат собствен бизнес и да се възползват от (правителствени) електронни услуги, без да се налага да доказват съгласието на настойник", заяви министерството на търговията и инвестициите.

В системата за настойничество на Саудитска Арабия жените трябва да представят доказателства за разрешение от мъжки "настойник" - обикновено съпруг, баща или брат. Зависимата от петролните приходи Саудитска Арабия се стреми да увеличи частния сектор в страната, включително чрез разширяване на заетостта на жените в рамките на плана за реформа за ерата след петрола.

Макар жените все още да се сблъскват с редица ограничения в крайно консервативното мюсюлманско кралство, от кабинета на главния прокурор съобщиха, че ще започнат набирането на жени за разследващ персонал. Кралството също така откри 140 работни места за жени на летища и гранични пунктове, като тази историческа стъпка била толкова очаквана, че желание да заемат тези ограничени постове изразили 107 000 саудитки.

Престолонаследникът принц Мохаммад бин Салман ръководи усилията за разширяване на ролята на жените като работната сила през последните месеци. На принц Мохамед се гледа като на главен архитект зад програмата за реформи "Визия 2030" на Саудитска Арабия, която се стреми да повиши процента на жените в работната сила от 22% на почти една трета.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти