Следващият бюджет на ЕС застрашава малките и бедни държави

22.11.2012 | 09:11
по статията работи: Петя Бързилска
Започва обсъждането на европейската бюджетна рамка в Европейския съвет
Следващият бюджет на ЕС застрашава малките и бедни държави

По думите на примера Бойко Борисов за следващия програмен период са застрашени малките, бедни държави от бившия социалистически блок.

Министър-председателят заминава за Брюксел, където ще се проведе извънредно заседание на Европейския съвет по повод европейската бюджетна рамка за следващия програмен период 2014-2020 г. Днес той трябва да има среща с председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой.

"Съжалявам, че сериозни политически партии не коментират темата за европейските средства и не си помагаме по тази изключително важна тема", коментира Борисов пред "Нова телевизия". Той добави, че е учуден, че толкова малко в България се дебатира по толкова важна тема като средствата от ЕС.

Целта на срещата на лидерите на ЕС е да бъде постигнато политическо споразумение за приемане на финансовата рамка на бюджета на Съюза за следващия програмен период. То ще позволи процесът по приемане на секторното законодателство да приключи навреме, за да може новата многогодишна финансова рамка, разходните програми и правилата за собствени ресурси да започнат да се прилагат от 1 януари 2014 г.

Страните, определяни като нетни платци (Великобритания, Холандия, Швеция, Германия), настояват за значителни съкращения на разходите, докато държавите нетни получатели, сред които е и България, желаят запазването на досегашната бюджетната рамка в приходната и разходната част.

Според предварителните разчети възможните съкращения на разходите в бъдещия бюджет биха засегнали най-чувствително политиките, свързани със сближаването и със земеделието.

Според одобреното от Министерски съвет решение България ще отстоява виждането за насочването на бюджета към изпълнението на целите за по-бързо икономическо възстановяване, по-силен растеж и намаляване на различията между регионите на ЕС, което изисква осигуряването на съответното финансиране на традиционните политики на Общността - на сближаване и за селското стопанство.

Важен приоритет за България е и осигуряването на финансова помощ от ЕС за спрените ядрени блокове в АЕЦ "Козлодуй"

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 25.04   1154 г. – Мюсюлмански войски, предвождани от Нур ад Дин превземат Дамаск. 1699 г. – Състои се сватбата на немския граф Лудвиг Крафт фон Насау-Саарбрюкен и...