Срокът за общите устройствени планове на общините се отлага с 2 години
13.12.2018 | 15:55
econ.bg
Срокът за общите устройствени планове на общините се отлага с 2 години
Това одобриха депутатите с приемането на първо четене на поправка в Закона за устройството на територията

С две години - до 1 януари 2021 г., се отлага влизането в сила на крайния срок, даден на общините за изготвяне на общи устройствени планове. Това одобриха депутатите с приемането на първо четене на поправка в Закона за устройството на територията.

Един от вносителите - Александър Ненков от ГЕРБ, припомни, че това не е първото удължаване на сроковете. "Този процес се движи вече от 2011 г. След това 2016 година пак се удължи този срок до 2019 г.", каза той.

"Практиката показва, че 70-80 общини имат действащи устройствени планове - много по-малко от това, което е било желанието на законодателя преди повече от 7 години. Много общини не са успели да ги одобрят. Голяма част са на някакъв етап на изработване. И къде по обективни причини, най-вече по обективни причини, къде по субективни, защото има и такива - не са стигнали до неговото окончателно приемане. Да им се даде един разумен срок, в който те да завършат тези процедури", призова Ненков.

Депутатът от ДПС Танер Али заяви, цитиран от БНР, че причината за забавянето, особено на малките общини, е в липсата на финансиране. По негови сметки за една община с население до 10 000 души сумата е около 120 000 лв. Според Ненков обаче това не е вярно, защото средногодишно в бюджета на Министерството на регионалното развитие се заделяли за тази чел по около 5 млн. лв.

Според него някои общини са се забавили заради оспорване на процедурите за избор на изпълнител по Закона за обществените поръчки, продължителността на обществените обсъждания или забавяне на съгласувателните процедури с експлоатационни дружества и най-вече с министерствата на културата и околната среда заради обжалване на екологичните оценки. За други причините са субективни - нежелание или несправяне със задачата.

Затова преди окончателното приемане ще бъде предложено от удължаването на срока да не могат да се възползват общините, които въобще не са започнали процедурата по изработване на такива планове, информира БНР.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти