Стачка блокира 8 летища в Германия, отменени полети и в България
15.01.2019 | 11:15
econ.bg
Стачка блокира 8 летища в Германия, отменени полети и в България
Заради стачката на летищата в Германия авиокомпаниите Луфтханза и Райънеър отмениха планираните за днес шест полета от и до летище София. Анулирани са полетите между София и Франкфурт и София и Хамбург

Осем летища в Германия са блокирани от стачка на служителите по сигурността с искане за по-високи заплати. Сред тях са Франкфурт и Мюнхен - едни от най-натоварените в Европа. В протестните действия се очаква да се включи персоналът на аеропортите и в Хамбург, Хановер, Бремен, Лайпциг-Хале, Дрезден и Ерфурт. Очаква се да бъдат засегнати 220 000 пътници, както и полети от България.

Заради стачката на летищата в Германия авиокомпаниите Луфтханза и Райънеър отмениха планираните за днес шест полета от и до летище София. Анулирани са полетите между София и Франкфурт и София и Хамбург. 

Стачката ще продължи 24 часа. Тя е организирана от профсъюзите „Верди“, които настояват за увеличаване на заплатите на служителите по сигурността. В момента те взимат между 2500 и 2750 евро бруто месечно, а профсъюзите настояват заплатата да стане поне 3200 евро бруто.

Заради стачката по германските летища се очаква хаос във въздушния трафик в цяла Европа днес. Само на летище Франкфурт са зачеркнати 610 от планирани 1200 излитания и кацания. Луфтханза също няма да може да осъществи 500 полета днес.

Очаква се в рамките на деня в стачката да се включат 90% от работниците в сигурността. Това е третата им стачка тази година. Засега преговорите за увеличаване на заплатите са в задънена улица, така че се очаква стачната вълна да продължи.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти