Сушата нанесе щети за над 1 млрд. евро на германското земеделие
12.08.2018 | 09:00
econ.bg
Сушата нанесе щети за над 1 млрд. евро на германското земеделие
Най-сериозно е засегната малката северна провинция Шлезвиг-Холщайн на границата с Дания. Загубите на фермерите там се оценяват на 422 милиона евро. На второ място е Саксония с 308 милиона евро, а след нея е Саксония-Анхалт – 237 милиона

Продължителните горещини и последвалата ги суша нанесоха щети от 1,1 милиарда евро на германското земеделие. Това съобщават регионалните власти, цитирани от агенция ДПА.

Най-сериозно е засегната малката северна провинция Шлезвиг-Холщайн на границата с Дания. Загубите на фермерите там се оценяват на 422 милиона евро. На второ място е Саксония с 308 милиона евро, а след нея е Саксония-Анхалт – 237 милиона.

Регионалните власти ще представят своите оценки по време на срещата си с правителството, която ще се проведе в понеделник в Берлин. Жегата в Германия продължи повече от месец. Тя на свой ред предизвика суша, която нанесе силен удар върху земеделските производители.

Пострадали са производителите на зърно и животновъдите. Председателят на Германския съюз на фермерите Йоахим Руквид заяви, че отрасълът се нуждае от държавна помощ в размер на 1 милиард евро. Правителството на канцлерката Ангела Меркел за момента не е готово да отпусне тези пари, защото очаква официалната прогноза за обема на урожая, която ще стане ясно през втората половина на август. 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти