Тереза Мей: Преговорите за Брекзит няма да бъдат удължени
20.09.2018 | 17:00
econ.bg
Тереза Мей: Преговорите за Брекзит няма да бъдат удължени
Тереза Мей заяви, че Брюксел не може да иска от нея да приеме това, което е неприемливо, и че нейният план за Брекзит няма алтернатива

Днес лидерите на страните от ЕС ще обсъдят Брекзит в Залцбург в отсъствието на британския премиер Тереза Мей, която вчера ги призова да се фокусират върху постигането на сделка през следващите два месеца, защото преговорите няма да бъдат удължени.

Тя категорично отхвърли оставането на Северна Ирландия под някаква форма в митническия съюз за избягване на твърда граница или провеждането на нов референдум за Брекзит, съобщава БНР. 

Тереза Мей заяви, че Брюксел не може да иска от нея да приеме това, което е неприемливо, и че нейният план за Брекзит няма алтернатива: „Това е единственият заслужаващ доверие и договорим план на масата за преговори, при който няма твърда граница в Северна Ирландия и отразява вота на британския народ. Ние не можем да приемем Северна Ирландия да бъде откъсната от митническата територия на Обединеното кралство“ .

Европейските лидери обаче смятат, че Северна Ирландия трябва да следва правилата на ЕС, за да се стигне до сделка. Ирландският премиер Лео Варадкар:

„Не мисля, че сме по-близо до споразумение за напускане, отколкото бяхме през март. За съжаление не мога да съобщя за някакъв напредък на този етап.“

Междувременно във Великобритания кампанията за втори референдум набира все по-голяма сила. А дори и лоялни на премиера политици като сър Майк Пенинг, който бе близък сътрудник на Тереза Мей от времето ѝ като министър на вътрешните работи ѝ помогна в кампанията ѝ през 2016 година да стане лидер на Консервативната партия, обвини премиера в „голяма обида“ с искането депутатите да подкрепят плана ѝ за Брекзит.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти