Тристранният съвет ще обсъди бюджета за догодина
26.10.2018 | 09:30
econ.bg
Тристранният съвет ще обсъди бюджета за догодина
През 2019 година се предвижда минималната работна залата да се увеличи до 560 лева, а максималният осигурителен праг до 3 000 лева

Финансовата рамка за догодина ще бъде обсъдена от Съвета за тристранно сътрудничество. През 2019 година се предвижда минималната работна залата да се увеличи до 560 лева, а максималният осигурителен праг до 3 000 лева. По този начин от юли догодина таванът на пенсиите ще достигне 1 200 лева.

Въпреки че управляващите бяха обещали отпадане на тавана на пенсиите за новоотпуснатите такива, сега ситуацията е различна. 

„Нито един български работник следващата година, който работи в условията на трета категория, няма да има таван за неговата пенсия по простата причина, че в момента най-високата е 1 100 лева“, каза Пламен Димитров от КНСБ.

Това обаче не включва пенсионираните военни и част от категорийните работници. 

„Индексиране на пенсиите от 1-ви юли с 5,7%“, обясни социалният министър Бисер Петков. Той обеща още тази година да има допълнителни средства за хората, получаващи енергийни помощи, а финансовият министър Владислав Горанов потвърди, че е възможно да има коледни добавки:

„От трансферите за Държавното обществено осигуряване е реалистично да се очакват спестяванията, което да даде възможност на правителството в тази посока“.

За пръв път догодина субсидията от държавния бюджет към сметката на НОИ ще бъде около 1/3 от общата сума на бюджета на ДОО.

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти