Турската икономика забавя растежа си през през второто тримесечие
10.09.2018 | 17:55
econ.bg
Турската икономика забавя растежа си през през второто тримесечие

Икономиката на Турция нарасна през второто тримесечие с 5,2% спрямо година по-рано, показват официални данни на турската статистика. Това представлява забавяне спрямо солидното темпо на растеж от 7,4%, постигнато през първото тримесечие и след като през цялата 2017-а година БВП на страна нарасна със 7,4 на сто.

Според редица анализатори и икономисти това ще се окаже последното тримесечие на добра икономическа експанзия, преди очакваното рязко влошаване на темпото на растеж през второто полугодие с оглед на драматичната обезценка на турската лира през последните седмици. Средните прогнози са за рязко забавяне на икономическия растеж в рамките на 2018 година до около 3,3 на сто.

Основни двигатели за все още добрата икономическа експанзия през второто тримесечие бяха индустриалният и секторът на услугите, които се повишиха съответно с 4,3% и с 8,0%, докато строителството се увеличи с едва 0,8 на сто, посочва турската статистическа агенция. Трябва да се има предвид, че за същия период държавните разходи се увеличиха със 7,2 на сто.

Данните за БВП са факт преди ключовото заседание на Турската централна банка в четвъртък, на което ще трябва се вземе решение относно бъдещата лихвена политика на фона на растящата двуцифрена инфлация и обезценяващата се местна валута. Това заседание ще представлява втори важен тест за независимостта на централната банка, след като президентът Ердоган назначи своя зет за финансов министър. Първият тест за независимост се оказа неуспешен, след като на редовното си заседание на 24-ти юли Турската централна банка не посмя да повиши основните си лихвени ставки, запазвайки основната едноседмична репо лихва на ниво от 17,75%.

Мнозина икономисти и анализатори се надяват, че на тазседмичното заседание централната банка в крайна сметка ще повиши лихвените ставки, за да ограничи растящата инфлация и за да подкрепи турската лира. Трябва обаче да се има предвид, че президентът Ердоган нееднократно заяви, че е против по-високите лихви.

Според финансовият министър Албайрак днешните данни показват, че икономиката е започнала да се балансира. "Данните показват, че е налице преход към експортно-базиран икономически растеж. Водещите индикатори сочат за забавяне на вътрешното търсене на тримесечна база", посочи той и добави: "Основните цели са борбата с инфлацията и съкращаването на дефицита по текущата сметка".

В очакване на предстоящото важно заседание на Турската централна банка, местната валута се търгува относително стабилно спрямо долара и еврото. Зелените пари поскъпват в рамките на деня с 0,5% към 6,4400 турски лири, докато еврото поскъпва с 0,65% към 7,4570 лири. Въпреки известната стабилизация през първата десетдневка на септември, турската лира се обезцени с близо 40% спрямо долара от началото на годината с оглед на опасенията около независимостта на Турската централна банка на фона на двуцифрената инфлация и след ескалиралия дипломатически конфликт между Вашингтон и Анкара във връзка с ареста на американския пастор Андрю Брънсън.  

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти