Юанът поскъпва след като Пекин разшири валутната кошница при определяне на стойността му
17.01.2017 | 12:55
econ.bg
Юанът поскъпва след като Пекин разшири валутната кошница при определяне на стойността му
Централният паритетен курс на юана намаля миналата година с около 7%, водейки до ускоряване изтичането на капитали

Централният паритетен курс на юана срещу щатския долар се повиши миналия петък, след като Пекин обяви, че почти ще удвои броя на валутите в кошницата, която помага за определяне стойността на китайската парична единица - "разреждайки" ролята на "зелените" пари и тези на другите развити икономики. Базовата стойност на юана към долара в петък бе 6.9370, което е със 127 базови пункта по-високо от стойността му за четвъртък - 6.9497. Стойността бе установена от Китайската народна банка (КНБ) на базата на оферти от всички пазарни маркери преди началото на търговията за всеки бизнес ден.

Китайската търговска система за размяна на чуждестранна валута (CFETS) увеличи броя на паричните единици в кошницата, които се използват за калкулиране на RMB индекса от сегашните 13 на 24 от 1 януари 2017 г. CFETS е свързана с централната банка и публикува официалния курс.

Сред единадесетте валути, които ще бъдат добавени са южноафриканският ранд, южнокорейския вон, дирхама на ОАЕ, и саудитския риал. Заедно техният дял ще бъде 21.09% от общия микс, според оператора. Тежестта на еврото ще намалее от 21.39% до 16.34%, а на японската йена - от 14.68% на 11.53%. Разширяването "ще направи валутната кошница по-представителна, защото ще включва валутите на всички големи търговски партньори на страната", се казва в съобщението на CFETS. Оттам ще коригират състава й и тежестта на валутите на годишна база.

Централният паритетен курс на юана намаля миналата година с около 7%, водейки до ускоряване изтичането на капитали. Китайската валута е под натиск от обезценяване и през 2017-та, заради силния долар и увеличаващата се вероятност от повишаване на лихвите от страната на Федералния резерв на САЩ.

Обезпокоен от увеличаващото се изтичане на капитали, Пекин засилва мерките за стабилизиране стойността на юана, включително ограничаване на притежаваните от него американски ценни книжа.

Решението на CFETS за разширяване на валутната кошница пир определянето стойността на юана, според финансови експерти, най-вероятно цели за предотврати резки спадове на юана спрямо долара, като защити предимствата на китайските износители.

Без промяната, юанът би поскъпнал по отношение на валутите на търговските партньори на страната, различни от САЩ в условията на силния долар, тъй като е силно обвързан с него. А това ще подкопае глобалната конкурентноспособност на Китай, казва за финансовото издание "Цайсин" Джеръми Стивънс, икономист в пекинския офис на американската Standard Bank Group. "За разлика, но също и в случай на цялостната сила на щатския долар, преминаването към кошницата при определяне стойността на юана трябва да доведе но обезценяване на юана/долар заедно с останалата част от валутите в кошницата", казва той.

"Опитът обаче показва, че КНБ ще ограничи степента в която ще отслабва юана срещу долара, тъй като в противен случай ще започне изтичане на капитали", добавя Стивънс.

Анализаторът от френската "Сосиете Женерал" Клер Хуан казва, че добавянето на повече валути ще направи по-лесно за централната банка да поддържа стабилността по отношение на тях ако еврото и йената се отслабнат по-бързо от валутите на развиващите се икономики.

Властите "вероятно са преценили ползи и загубите при различни сценарии", казва Хуан, добавяйки, че валутите на нововъзникващите пазари са укрепнали спрямо еврото и йената след победата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ. "Пекин може да се е убидил, че колебанията на еврото и йената ще бъдат по-големи, отколкото във валутите на другите страни", обяснява тя.

Натискът от обезценяването на юана се очаква да се засили през първото тримесечие на 2017 г., когато китайското правителство обявява серия от икономически индикатори, което вероятно ще бъде нарушено заради Пролетния празник, който се пада тази година в края на януари и началото на февруари. Подновяването на годишна квота, която ограничава размера на чуждестранна валута, която гражданите могат да обменят, до 50 000 долара на човек може да влоши ситуацията, смятат анализатори. Стивънс предвижда, че юанът може "реално да пробие 7.3" срещу долара преди края на март и вълутните резерви на страната да намалеят под 2,8 трилиона долара в началото на 2017 г., сравнено с 3,05 трилиона за ноември. "Ако обаче КНБ промени кошницата догодина - включвайки повече валути - пътят вероятно ще бъде по-гладък. Това съответства на заявленията на правителството, че се опитва да намери начин за стабилизиране на юана", казва още икономистът на Standard Bank Group.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти