11 служители на НАП са обвиняеми за организирана престъпна група
28.03.2018 | 17:15
econ.bg
11 служители на НАП са обвиняеми за организирана престъпна група
Досъдебно производство е образувано преди месец за организирана престъпна група, занимаваща се с корупционни престъпления

11 души са привлечени като обвиняеми за участие, а едно лице и за ръководене на организирана престъпна група (ОПГ), състояща се от данъчни служители от Териториалната дирекция на Националната агенция по приходите София. Това каза ръководителят на специализираната прокуратура Иван Гешев, предаде БГНЕС.

Досъдебно производство е образувано преди месец за организирана престъпна група, занимаваща се с корупционни престъпления. Част от лицата ще бъдат в различни комбинации привлечени и за т. нар. вторични престъпления - подкупи в съучастие, а някои от тях и за отделни престъпления, а именно пране на пари.

„Участниците в тази ОПГ са на различни нива в ТД на НАП София - дирекция "Оперативни проверки"– от инспектори през ръководители екипи до началник-сектор, който е ръководил тази организирана престъпна група”, съобщи още Гешев. Той подчерта, че сумите, които са прибирани и са установени в хода на разследването, са между 500 и 5 000 лв. в зависимост от бизнеса на търговеца, както и от това как визуално изглежда конкретният обект.

Директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов заяви, че за него е било много важно елиминирането на тази група. Той припомни, че през 2015г. с решение на МС е създаден Център по противодействие на контрабандата. Целта му е да координира действията на правораздавателните институции и тези, които имат отношение към формиране фиска на страната и създаване на по-добри условия за по-добра събираемост.

„Част от служителите на НАП бяха ангажирани с това да получават информация за предстоящи действия на Контрабандния център и чрез посредници да уведомяват заинтересовани лица”, каза той. По досъдебното производство са използвани целият набор от СРС. „И това, което ни позволява оперативно-издирвателната дейност, за да фиксираме като доказателства към делото тези моменти, в които служители на НАП предаваха такава информация на заинтересовани лица“, каза Спиридонов. 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти