13 млрд. евро отиват за Европейския фонд за отбрана през новия бюджетен период
13.06.2018 | 15:00
econ.bg
13 млрд. евро отиват за Европейския фонд за отбрана през новия бюджетен период
Предвидените 13 милиарда евро за Европейския фонд за отбрана ще осигурят финансовата мощ, която е необходима за трансгранични инвестиции в най-съвременни и напълно оперативно съвместими технологии и оборудване

Европейската комисия предлага да се укрепи следващият дългосрочен бюджет на ЕС за периода 2021—2027 г., така че Съюзът да закриля и отбранява своите граждани и той да се превърне в още по-влиятелен фактор на международната арена.

Предвидените 13 милиарда евро за Европейския фонд за отбрана ще осигурят финансовата мощ, която е необходима за трансгранични инвестиции в най-съвременни и напълно оперативно съвместими технологии и оборудване в области като криптирания софтуер и технологиите за безпилотни летателни апарати.

Освен това Върховният представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност предлага днес нов Европейски механизъм за подкрепа на мира — извънбюджетен инструмент, за който са заделени 10,5 милиарда евро и който ще повиши способността на ЕС за предотвратяване на конфликти, укрепване на мира и гарантиране на международната сигурност.

Той ще повиши ефективността на финансирането за военни мисии и операции в рамките на общата политика за сигурност и отбрана.

Механизмът ще улесни приноса на ЕС за мироопазващи операции, водени от партньори, и ще разшири обхвата на подкрепата, която ЕС може да оказва за военни операции и в областта на отбраната. Така ще се покриват разходи, които не може да се финансират от бюджета на ЕС, тъй като са свързани с военни операции и областта на отбраната.

 

 

 

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти