Eвропейските фондови борси следват възхода на Уолстрийт от вчера
14.02.2018 | 17:00
econ.bg
Eвропейските фондови борси следват възхода на Уолстрийт от вчера
Общоевропейският индекс Stoxx 600 нарасна с 0.66 процента, като почти всички сектори и големи борси на Стария континент са на положителна зелена територия

Обявените до обед добри корпоративни печалби и стабилни икономически данни за ЕС, като нарастване на брутния вътрешен продукт (БВП) в еврозоната и целия Съюз, възвърнаха оптимизма на пазарните участници и пратиха повечето основни индекси в Европа на зелена територия. Възходът на европейските акции получи подкрепа и от вчерашния ръст на Уолстрийт, обобщава CNBC пазара на Стария континент в средата на днешната търговска сесия.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 нарасна с 0.66 процента, като почти всички сектори и големи борси на Стария континент са на положителна зелена територия. Най-голям обече е приносът на френската банка Credit Agricole, която обяви 33 процента ръст на печалбата за последните три месеца на 2017 г. За броени часове нейните акции поскъпнаха с близо 3 процента.

Добре се представят и акциите на публичните медии, а подиндекса на сектора, в който те са включени, нарасна с повече от процент, като британският телевизионен канал Sky на Рупърт Мърдок, който се излъчва в цяла Европа, се представя най-добре в сектора, след като съобщи днес, че е спечелил търга да излъчва мачовете от Английската висша лига (Премиършип). След новината, акциите на сателитния телевизионен канал скочиха с над 3 процента.

Макар че губещите бяха значително по-малко от печелившите компании, притеснение буди сривът на акциите на банката Credit Suisse, която отчита нетна загуба от 983 млн. швейцарски франка (1,1 млрд. долара) за 2017 г., обявена в сряда, което се дължи най-вече на намаляването на данъците в САЩ. Въпреки третата годишна загуба, отчитана от швейцарската кредитна институция, обявените днес данни са малко по-добри от очакванията на анализаторите, но акциите на банката се понижиха с около 2,5 процента.

Към 14 часа българско време трите основни индекси на най-големите икономики в Европа отчитат повишение, като най-голям е ръстът при френския CAC - нарастване с 0.78 процента до 5149.29 пункта. Втори остава британският FTSE, който се повишава с 0.67 процента, до 7216.08 пункта. Немският DAX нараства с 0.60 процента, до 12269.58 пункта, като съществена заслуга за това има германският индустриален гигант ThyssenKrupp, който отчете днес, че оперативната печалба за последното тримесечие на групата е нараснала с над 1 процент.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти