Facebook с 20% срив на акциите
26.07.2018 | 11:00
От: Econ.bg
Facebook с 20% срив на акциите

След края на вчерашната търговия на Уолстрийт компанията Facebook отчете ръст на печалбата си с 31% през второто тримесечие. Акциите ѝ обаче сринаха с над 20%, след като водещата социална интернет медия отчете по-слаби от очакваното приходи и ежедневно активни юзъри, което само напомня, че Facebook продължава да търпи щети от разразилия се преди време скандал с неправомерното използване на лични данни на нейни потребители.

Базираната в Калифорния компания отчете ръст с над 30% на нетната печалба през второто тримесечие до 5,12 млрд. долара, или по 1,74$ на акция, спрямо 3,89 млрд. долара, или 1,32$ за акция преди година, докато осредните прогнози на анализатори и инвеститори бяха за печалба от 1,72 млрд. долара.

Приходите (продажбите) на Facebook пък нараснаха с 41,9% до 13,23 млрд. долара, но под осредните прогнози за приходи в размер на 13,36 млрд. долара. В същото време ежедневните активни потребителите на социалната интернет мрежа се увеличиха с 11% до средно 1,47 милиарда през юни 2018-а година, а ежемесечно активните юзъри - също с 11% до 2,23 милиарда, но очакванията на финансовите пазари бяха за 2,25 милиарда. Растежът на потребителите през второто тримесечие на годината е останала без промяна в САЩ и Канада, но се е понижили в Европа спрямо предходните три месеца.

Самите смесени финансови резултати не доведоха до сериозна реакция на американската извънборсова търговия. Здравият срив на акциите на Facebook обаче настъпи, след като главният финансов директор Дейвид Уенър предупреди, че социалният медиен гигант очаква да продължи и занапред негативната тенденция на забавяне на растежа на приходите.

"Нашите темпове на растеж на приходите ще продължат да се забавят през втората половина на 2018-а година и очакваме нивото на приходите ни да спадне с едноцифрени проценти, но във високите нива, спрямо предходните тримесечия, както през третото, така и през четвъртото тримесечие", заяви той по време на телеконферентен разговор. Уенър също така отбеляза, че Facebook продължава да очаква, че разходите на компанията ще нараснат с 50% до 60% спрямо миналата година.

Тези негови изявления причиниха агресивните разпродажби на акции на Facebook на извън борсовата търговия, като те се сринаха с над 20% към 173,50 долара за една акция, заличавайки само за около два часа цели 100 млрд. долара от пазарната стойност на голямата социална интернет медия./ БНР

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти