Visa и MasterCard работят отново с руските банки
24.03.2014 | 20:45
econ.bg
Visa и MasterCard  работят отново с руските банки
Забраната падна за SPM Bank и InvestCapitalBank

Visa и MasterCard ще работят отново с руските банки. Американските компании ще работят само с SPM Bank и InvestCapitalBank. Междувременно услугите предоставени от Visa и MasterCard за други две банки – Rossiya и Sobinbank остават блокирани, съобщават от „Си Ен Ен“.

Сега всичко работи чудесно“, това заяви служител от InvestCapitalBank след като услугите са достъпни от 23 март 2014 г.

Транзакционните услуги бяха блокирани след като САЩ наложи санкции на мажоритарните акционери Аркади Ротенберг и Борис Ротенгерг. От MasterCard заявиха, че решението за възстановяването на услугите е било обсъдено заедно с американското правителство.

„Това не е необичайна ситуация когато санкциите са наложени. Ние ще продължим да поддържаме диалог с регулаторните органи, за да минимизираме неблагоприятният ефект върху руския пазар“, заявиха от MasterCard. От Visa не излязоха със становище по темата.

Американските санкции срещу банките са наложени с цел да се окаже икономически натиск върху Русия, заради превземането на Крим.

Напрежението в Bank Rossiya нарастна, след като управлението на банката уведоми клиентите да спрат банковите операции в друга валута до второ нареждане.

Bank Rossiya е 17-та по-големина банка в Русия, разполагаща с 10 млрд. долара активи. Инвестира в нефт и природен газ.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти