Еврото е стабилно преди на заседанието на ЕЦБ
14.06.2018 | 10:25
econ.bg
Еврото е стабилно преди на заседанието на ЕЦБ
Индексът на долара спрямо кошница от шестте основни валути се понижи с 0,2 процента до 93,525 пункта

Доларът спадна от триседмичния си пик спрямо йената в четвъртък и бързо изтри печалбите, натрупани след като Федералният резерв на САЩ (ФЕД) обяви, че ще има още две увеличения на лихвите до края на годината, а преди това вдигна лихвата за втори път през 2018 година до диапазона 1,75 - 2 процента. Анализатори предупреждават, че новите по-високи лихви ще оскъпят потребителските дългове като кредитни карти и заеми за жилища.

Понижението на зелените пари се забави, тъй като търговците задържат печалбите си преди срещата на Европейската централна банка (ЕЦБ) по-късно в четвъртък, на която се очаква да бъдат обсъдени сроковете за прекратяване на мащабната програма за изкупуване на облигации в размер на 2,55 трлн. евро.

Възродените притеснения за търговските отношения между САЩ и Китай също повлияха върху понижението на долара спрямо йената, която често се използва за валута убежище при политическо напрежение.

Към 8 часа българско време доларът се търгуваше на ниво от 110.19 йени, което е понижение с 0.15 процента спрямо нивата при затваряне на търговията вчера, след като слезе от триседмичния си връх от 110.85 йени, малко след последното политическо изявление на ФЕД, от което стана ясно, че за най-голямата икономика в света има солидна перспектива, като подчерта по-оптимистичното си очаквания за икономическия растеж и по-висока инфлация.

Еврото поскъпна с 0.1 процента, до 1.1802 долара, но все още е далеч от най-високото си ниво от миналата седмица. Във вторник еврото затвори на ниво от 1.1725 долара като реакция от вчерашните решения на ФЕД. През миналата седмица единната европейска валута достигна 1.1840 долара.

Индексът на долара спрямо кошница от шестте основни валути се понижи с 0,2 процента до 93,525 пункта, след като за кратко се повиши до 94,028 пункта в сряда.

След изявлението на ФЕД фокусът на пазара се промени и погледа на инвеститорите се насочи към започващото по-късно днес месечно заседание на ЕЦБ. Очакванията са регулаторът да започне да съкращава програмата си за изкупуване на облигации и да я прекрати до края на годината. Не са малко и песимистите, които смятат, че ЕЦБ няма да промени паричната си политика за стимулиране, заради нестабилното политическо положение на Италия и неотдавнашните разочароващи данни за икономиката на еврозоната.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти