Златото поскъпва днес на фона на отслабващия долар
08.08.2018 | 12:40
econ.bg
Златото поскъпва днес на фона на отслабващия долар
Тази сутрин цената на декемврийския фючърс за златото на борсата в Ню Йорк (Comex) се увеличи с 4,2 долара или с 0,34 % - до 1222,5 долара за тройунция

Златото поскъпва в сряда сутринта поради отслабването на долара след продължителната надпревара на глобалните търговски пазари, става ясно от данните от търговията.

Тази сутрин цената на декемврийския фючърс за златото на борсата в Ню Йорк (Comex) се увеличи с 4,2 долара или с 0,34 % - до 1222,5 долара за тройунция. Стойността на септемврийския фючърс за среброто се повиши с 0,5 % - до 15,45 долара за унция.

Индексът на долара (курсът на долара към кошницата от валути на шестте страни, основни търговски партньори на САЩ) се понижи с 0,21 % - до 95,01 пункта.

Отслабването на американската валута традиционно повишава търсенето на злато, като го прави по-евтино за инвеститорите, притежаващи чуждестранна валута.

Опасенията около търговския конфликт между САЩ и Китай се отразяват на долара. Американската страна потвърди на 1 август плановете за въвеждане на мита от 25 % върху китайски стоки и услуги в обем от 200 млрд. долара годишно. Министерство на търговията на Китай на 3 август в отговор заяви, че Китай готви въвеждане на мита в размер от 25 % за вноса на 5207 стоки от САЩ за около 60 млрд. долара. В резултат индексът на долара от началото на август се установи малко над 95 пункта.

Върху по-нататъшната динамика на курса на долара и котировките на златото може да повлияе статистиката за инфлацията в страната за юли, която ще бъде публикувана в петък, 10 август. Експертите прогнозират, че показателят ще нарасне в годишно изражение до 3 % от 2,9 % през юни, а в месечно – до 0,2 % от 0,1%.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти