Петролът продължава да поскъпва
17.05.2018 | 10:30
econ.bg
Петролът продължава да поскъпва
Юлските фючърси на Brent поскъпнаха с 21 цента или с 0.26 процента, до 79.49 долара за барел спрямо нивата при затваряне на търговията вчера

Цените на петрола нарастват в четвъртък, а европейският вид суров петрол Brent доближава 80 долара за барел - цена, която не е виждана от ноември 2014 г., тъй като доставките се затягат, докато търсенето нараства.

Към 9 часа българско време юлските фючърси на Brent поскъпнаха с 21 цента или с 0.26 процента, до 79.49 долара за барел спрямо нивата при затваряне на търговията вчера. В същото време фючърсите на американския лек суров петрол (WTI) нараснаха с 29 цента или с 0.42 процента, до 71.78 долара за барел.

Според обявените вчера данни от държавkата Агенция за енергийна информация (EIA) запасите на суров петрол в САЩ са спаднали през миналата седмица, която завърши на 14 май, с 1.4 милиона барела, до общо 432,34 милиона барела.

От ANZ допълват, че намаляващите запаси в САЩ "предизвикват опасения за затягане на пазарите на прага на сезона на активното пътуване с лични автомобили в САЩ", по време на който търсенето обикновено се повишава.

Като се абстрахира от сезонните промени, американската банка Morgan Stanley повиши прогнозата си за цените на Brent до 90 долара за барел до 2020 година, поради очакване за постоянно увеличаване на търсенето на суровината.

Международната агенция по енергетика (МАЕ) обяви в сряда, че е намалила още прогнозата си за растеж на световното търсене на петрол за 2018 г. с 1,5 милиона барела на ден.

Според МАЕ, глобалното търсене на петрол ще достигне средно дневно 99,2 милиона барела през 2018 г., докато в момента доставките достигат 98 млн. барела, поради намаляване на предлагането от страните-членки на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК). От МАЕ уточняват, че без ОПЕК предлагането ще нарасне с 1,87 млн. барела през 2018 г., заради увеличените добиви в САЩ, където според EIA производството на суров петрол е скочило с 27 процента през последните две години, до рекордните 10,72 милиона барела на ден.

Това поставя Съединените щати на второ място сред най-големите производители в света, след Русия, която добива около 11 милиона барела на ден. Това е и причината на световните пазари да се предлага все повече американски петрол.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти