САЩ заплашиха със санкции компании, работещи по "Северен поток 2"
14.01.2019 | 10:30
econ.bg
САЩ заплашиха със санкции компании, работещи по "Северен поток 2"
Президентът Доналд Тръмп обвини Берлин, че "е заложник на Москва заради силната му зависимост от руския газ и го призова да прекрати работата по тръбата"

Американският посланик в Германия е предупредил компаниите, свързани със строителството на газопровода Северен поток 2, че може да им бъдат наложени и санкции, ако продължават участието си в проекта. Това посочва Ройтерс, като цитира американски представител.

Президентът Доналд Тръмп обвини Берлин, че "е заложник на Москва заради силната му зависимост от руския газ и го призова да прекрати работата по тръбата".

Според американското посолство в Германия посланик Ричард Гренел е изпратил писмо до няколко компании, свързани с проекта за възможни ограничения. За момента няма коментар нито от германското правителство, нито от засегнатите фирмите.

Писмото, изпратено по искане на американската администрация във Вашингтон, "не цели да бъде възприето като заплаха, а като ясно послание за американската политика", подчерта пред АФП говорител на американското посолство в Берлин.  По думите му, единственият възможен "шантаж" в тази връзка би бил, ако в бъдеще Кремъл контролира газовите доставки за Европа.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти