Хранителните инспектори проверяват крайпътните заведения
18.08.2012 | 15:06
Хранителните инспектори проверяват крайпътните заведения
Безразборното изхвърляне на храна може да доведе до редица зарази

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започна масови проверки на крайпътните заведения у нас, информира bTV.

Повод за проверките е избухналата африканска чума по свинете в Украйна. В момента по външните ни граници тече засилен санитарен контрол, който да предотврати навлизането ù на българска територия.

Инспекторите ще следят преди всичко какво правят заведенията с остатъците от храна, които са потенциални причинители на зарази. Отпадъците от животински произход трябва да се съхраняват, обозначават и след това извозват от екарисажна кола, обясни Красимира Костадинова от Областната дирекция на БАБХ в Хасково.

Проверките обаче показват, че крайпътните ресторанти масово изхвърлят остатъците в контейнерите за боклук. По този начин, вместо да бъде унищожена, често храната става опасна. Най-вече, защото хора масово ровят по кофите за болук и небрежно изхвърлените отпадъци могат да причинят всякакъв вид зараза.

Тепърва собствениците на крайпътни заведения ще доказват с фактури колко пъти са спазили закона и са платили за екарисаж. Липсата на платежно може дори да доведе до затворянето на някои обекти.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти