Парламентът вероятно ще отхвърли ветото на президента на бюджета на Здравната каса
14.12.2017 | 09:15
econ.bg
Парламентът вероятно ще отхвърли ветото на президента на бюджета на Здравната каса
Във вторник бюджетната комисия в парламента прие отново пълния текст на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса, като ветото беше отхвърлено с 12 гласа "за", 6 "против" и 1 въздържал се

Парламентът ще обсъжда в пленарна зала ветото, което наложи президентът Румен Радев на бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2018 г., като се очаква то да бъде отхвърлено.

Във вторник бюджетната комисия в парламента прие отново пълния текст на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса, като ветото беше отхвърлено с 12 гласа "за", 6 "против" и 1 въздържал се. Ветото беше върху параграф 6, според който през следващата година здравната каса няма да покрива разходите за нови скъпи терапии.

В мотивите към ветото се посочва, че президентът счита, че "се създава различно третиране на здравноосигурените лица през 2018 г. и се засяга основно конституционно право, гарантиращо на гражданите достъпна медицинска помощ. Лимитираният финансов ресурс за здраве налага оптимизиране на разпределението, разходването и контрола на наличните средства. Това обаче не може да е за сметка на конституционните права на гражданите и социалната справедливост".

Мораториумът над нови терапии е най-същественрумен радевата промяна в работата на касата за догодина. Той засяга около 20 нови молекули за пациенти с онкологични, автоимунни и различни редки заболявания. Пациентски, съсловни и фармацевтични организации протестираха срещу новото правило, което ще спести на здравната каса около 25 млн. лв. през 2018 г., но министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, ръководството на касата и депутатите от управляващото мнозинство убедено го защитиха, уверявайки, че пациентите няма да бъдат ощетени.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти