Работниците вече могат да си получат заплатите от фалирали шефове
14.12.2017 | 13:30
econ.bg
Работниците вече могат да си получат заплатите от фалирали шефове
Недобросъвестните работодатели вече няма да могат да прехвърлят фирмата си на трето лице, което няма възможност да я развива, гласуваха единодушно депутатите

Отпадна ограничението право на гарантирани вземания да имат работниците, чието трудово правоотношение е прекратено в последните три месеца. Това решиха депутатите вчера с окончателното гласуване на промени в Кодекса на труда. Според тях гарантираните вземания са в размер на последните 6 начислени, но неизплатени месечни трудови възнаграждения и обезщетения през последните 3 години, предхождащи месеца, в който е вписано решението. Максималният месечен размер на гарантираните вземания се определят ежегодно със Закона за бюджета на ДОО и не може да бъде по-малък от 2 и половина минимални работни заплати, установени за страната.  

Недобросъвестните работодатели вече няма да могат да прехвърлят фирмата си на трето лице, което няма възможност да я развива, гласуваха единодушно депутатите. С така приетия текст се създава ново условие за неплатежоспособност, когато не са в изпълнение задължения за изплащане на трудови възнаграждения към най-малко 1/3 от работниците. Това вече ще е условие за обявяване на предприятието във фалит. Дава се право и задължение на ГИТ да се обърне към съда да започне процедура по несъстоятелност в случай, че не са изплатени заплатите на повече от 1/3 от служителите.

По време на дебатите депутатът от БСП Крум Зарков обясни, че с промените се поставя сериозна преграда пред недобронамерената техника на недобросъвестен работодател да прехвърли фирмата, която не е изплатила задълженията си на трето лице, т.нар "прехвърляне на клошар". БСП призова  всеки депутат възможно най-бързо да оповести в своя район промените в КТ, за да може хората да търсят правата си. 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти