Китайската банкова система започва да усеща търговската война със САЩ
14.08.2018 | 15:30
econ.bg
Китайската банкова система започва да усеща търговската война със САЩ
Към края на юли 2018 година банките в страната се сблъскаха с увеличаване на проблемните кредити, показва статистиката на Комисията по регулиране на банковия сектор

Икономиката на Китай с дълг, приближаващ се до 300% от БВП започва да усеща последствията от търговската война със САЩ, в която китайски стоки за 34 милиарда долара бяха обложени с мито от 25%, пише "Блумбърг".

Към края на юли 2018 година банките в страната се сблъскаха с увеличаване на проблемните кредити, показва статистиката на Комисията по регулиране на банковия сектор.

За периода април-юли просрочените кредити бяха за 26.6 милиарда долара. Това се оказа и най-сериозният ръст на лошите кредити за цялата история на официалната статистика.

Най-зле се оказаха предприятията, работещи за външни пазари. Само през юли Централната банка на Китай раздаде 73.4 милиарда долара нови кредити на такива предприятия. Така обемът на вливанията в икономиката на страната от началото на годината стана почти 700 милиарда долара.

Не е по-добро и състоянието на кредитите за физически лица. За последните две години те скочиха от 837 милиарда долара до 6.1 трилиона долара.

 

MD5 CRACKER , SHA1 CRACKER , SHA256 CRACKER ,
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти