Продажбите на нови автомобили в България скочиха с над 55% през ноември
14.12.2017 | 12:40
econ.bg
Продажбите на нови автомобили в България скочиха с над 55% през ноември
Данните на Асоциацията на европейските производители на автомобили, разпространени днес, показват че през миналия месец в България са купени 3082 нови автомобила

Продажбите на нови автомобили в България през ноември са скочили с над 55%, но дори това не стига страната да е лидер по този показател в ЕС, какъвто беше през октомври. Със скок на търсенето с повече от 57 на сто номер едно е Литва.

Данните на Асоциацията на европейските производители на автомобили, разпространени днес, показват че през миналия месец в България са купени 3082 нови автомобила. За първите единадесет месеца на година са продадени 28 180 коли, което е с 23.5% по-добър показател от същия период на 2016 г. Това също е втори най-добър показател за страните от ЕС, като и според него лидер е Латвия (26.4%).

Обяснението за сериозния скок на търсенето на нови автомобили в България през ноември, както и през октомври, може да се търси в софийския автосалон. Той се проведе от 13 до 23 октомври и беше посетен от над 50 000 души, а почти всички участващи компании изразиха задоволство от сериозния интерес и сключените сделки на него. На изложението бяха подписани и доста договори със срок на доставка в следващите месеци, така че "ефектът автосалон" ще продължи поне до края на годината.

Не е без значение и фактът, че в България се усеща известна стабилност и предвидимост. Предвид европредседателството, вариантът предсрочни избори е почти напълно изключен, а икономиката не спира да расте. Фактор са и ниските лихви по депозитите, заради които е по-добре парите "да се въртят", вместо да стоят на влог. В същото време условията по кредитите са изгодни, а и търговците, съвместно с финансовите институции, предлагат все по-атрактивни продукти.

Поглед към продажбите на нови автомобили във всички страни от ЕС показва 5.9% ръст на търсенето за ноември и 4.1 на сто за първите единадесет месеца на годината. От големите пазари единствено във Великобритания спадът продължава за осми пореден месец, като през октомври продажбите са с над 11% по-ниски, а от началото на годината с 5 на сто. Останалите страни с намаляло търсене са Ирландия (-10.3% до ноември) и Чехия (-0.3).

Данните на АСЕА сочат, че от началото на годината до края на януари в страните от ЕС са купени над 14 милиона нови автомобила. За ноември те са 1 216 702.

В същото време данните на КАТ за всички регистрации до края на ноември за пореден път не дават повод за оптимизъм. Българският автопарк се е увеличил с над 284 хиляди употребявани превозни средства от всички категории за единадесет месеца. От тях на възраст до 6 месеца са 43 650, а на над 10 години са 185 298.

Регистрираните леки автомобили, произведени преди 2007 година, са 173 257. При това положение на всяка нова продадена кола се падат повече от шест стари.

По последни данни към края на ноември в страната има над 3.6 млн. моторни превозни средства. От тях 1.34 млн. са на повече от 20 години, а 1.04 млн са произведени преди между 15 и 20 години.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти